Helsinki-päivän vauva

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Touko-kesäkuussa, kun tutustutaan Helsinki-päivän perinteisiin. Valokuva-leikkiä voidaan leikkiä milloin vain Helsinki-päivän aikaan
Sijainti: Voidaan leikkiä sisällä tai ulkona
Kesto: Noin 30 minuuttia, tai niin kauan kuin halutaan jatkaa
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Mikäli järjestätte omaa Helsinki-päivän ohjelmaa, voidaan valita yksi tai muutama syntyneistä valokuvista esitettäväksi talon väelle ja huoltajille.

Tavoite: Tutustutaan Helsinki-päivän perinteisiin hyppäämällä itse kuvaan! Draamallisen harjoituksen avulla tutustutaan leikin keinoin kaupunkimme juhlapäivän traditioon – Helsinki-päivän vauvan huomioimiseen.

Draama edellä traditioon!

Yö vaihtuu seuraavaksi aamuksi, ja koettaa Helsinki-päivä. On aivan hiljaista, helsinkiläiset nukkuvat vuoteissaan sikeää untaan. Vain sairaalassa vallitsee kutkuttavan jännittävä odotus – mistä kuuluu ensimmäinen parkaisu? Missä näkyy pienet sormet ja varpaat? Kenestä tulee Helsinki-päivän ensimmäinen vauva?

Helsingin kaupunkia ei haittaa jakaa syntymäpäiväänsä uuden vauvan kanssa. Päinvastoin! Syntymänsä kunniaksi vauva saa Helsingiltä pienen lahjan ja stipendin. Tuoreille vanhemmille ojennetaan suuri kukkakimppu ja onnittelukortti.

Helsingin pormestari lähtee viemään lahjoja ja tervehtimään syntynyttä vauvaa sekä tämän vanhempia heti aamulla, kunhan on ensin tarjoillut helsinkiläisille aamukahvit kaupungintalolla. Näin on toimittu jo vuosikymmenten ajan – tämä on yksi Helsinki-päivän perinteistä.


Otetaan eläviä valokuvia!

Ikuistetaan eläviin valokuviin hetki, jolloin pormestari on saapunut tervehtimään Helsinki-päivän vauvaa perheineen.


Ohjeet:

  • Toteutetaan pienehköissä ryhmissä. Asetutaan piiriin.
  • Aikuinen lukee tältä sivulta tehtävän yläpuolelta löytyvän tekstin lapsille alustukseksi, tai esittelee muuten tilanteen; Helsinki-päivän ensimmäinen vauva on syntynyt. Pormestari saa tiedon kaupungintalolle, jossa parhaillaan tarjoilee helsinkiläisille juhlapäivän aamukahveja ja raparperipiirakkaa. Hän kiiruhtaa pikaisesti sairaalalle mukanaan pieni lahja ja stipendi vauvalle, sekä kukkakimppu ja onnittelukortti vanhemmille. Sairaalalla otetaan yhdessä myös valokuvia.
  • Yksi lapsista astuu piirin keskelle ja sanoo “olen valokuvaaja”. Valokuvaaja asettelee seuraavat piiriin astuvat kuvaansa.
  • Seuraava lapsi astuu piiriin, valitsee itselleen roolin ja sanoo esimerkiksi “Olen pormestari”.
  • Seuraava lapsi astuu piiriin, valitsee roolin ja sanoo esimerkiksi “Olen vauva”.
  • Mielikuvitus käyttöön! Lasten määrästä riippuen kuvaan voi astua myös esimerkiksi kukkakimppu, lahjapaketti tai vaikka kaupungintalolta paikalle juossut raparperipiirakan herkuttelija!
  • Kun kaikki halukkaat ovat mukana kuvassa, valokuvaaja huutaa “sano muikku!” ja napsauttaa näkymätöntä kameraansa. Kuvassa olijat pysyvät paikallaan valokuvassa, ja muut piirissä olijat saavat ihastella otosta.

    Mikäli kuva halutaan esittää toisille esimerkiksi oman Helsinki-päivän ohjelman merkeissä, kuvattavat voivat helpottaa katsojien tulkintaa kertomalla roolinsa. Hauskaa voi tosin olla myös antaa katsojien arvailla, keitä kuvassa on!

Muista dokumentoida! Eläviä kuvia on kiva muistella myöhemminkin, napatkaa siis muutama ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Kuvia voi voi myös jakaa sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #helsinkipäivä. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #osallistuminenjavaikuttaminen #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn


Pikapalaute Helsinki-päivän vauva -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Petri Anttila