Nyåret firas i Helsingfors på distans i stjärnartisters sällskap

På grund av coronaläget samlas vi inte ute på Helsingfors gator för att fira in det nya året utan vi välkomnar det hemifrån på distans. I stället för ett traditionellt publikevenemang utlovas festligt program för alla åldrar på Helsinki-kanava och Yle. Himlen över Helsingfors lyses även upp av laserstrålar.

Den 31 december firas det nya året in på ett tryggt sätt från hemmasoffan i sällskap av Helsingfors nyårsprogram och Finlands främsta artister. Stadshusets festsal förvandlas till en scen för Yles nyårsshow Det nya året 2021 välkomnas och de mest ikoniska hitlåtarna inom elektronisk dansmusik från de senaste årtiondena möter symfoniorkesterns slagkraft på den sprakande konserten Classical Trancelations.

Kvällens solister är Chisu, Nelli Matula, Redrama, Olavi Uusivirta, MARiANNA, Paleface, Pete Parkkonen, Robin Packalen, Jesse Markin, Tapani Rinne och Darude. Helsingfors stadsorkester dirigeras av Eero Lehtimäki och på scenen ser vi även kammarkören Ahjo Ensemble. Under kvällen kommer vi att höra nya orkesterarrangemang av gamla danshits av bl.a. Daft Punk och Darude. Konsertprogrammet har kuraterats av Tapio ”DJ Orkidea” Hakanen och låtarna har arrangerats av spel- och filmmusikveteranerna Petri Alanko och Pessi Levanto.

Hela familjens hemmafest skapar stämning på Helsinki-kanava

Nyårsaftonen inleds med barnprogram på Helsinki-kanava. Sömntutans nyårsvaka är hela familjens glada hemmafest där man kan leka konstnär, dansa och spela bingo tillsammans med programmets hjältar. Ni kan börja med förberedelserna för att skapa feststämning på förhand enligt instruktionerna på webben. Detta ordlösa festprogram som passar alla åldrar har skapats av konstkollektivet Skidit som står bakom festivalen Skidit och andra påhittiga barnevenemang.

Radiolaserverket skickar upp nyårsbudskap på himlen över Helsingfors

När årets sista solstrålar försvunnit bakom horisonten lyser laserstrålarna upp himlen över Helsingfors och skickar morsekoden ”2020–2021” till alla väderstreck från Olympiastadions torn. Radiolaserverket Tidens telegraf har designats av Ilkka Paloniemi och det kan upplevas i 18 timmar från solnedgången till nästa morgon. Allmänheten kan delta i verket genom att skicka sina nyårsönskningar via en viss radiofrekvens. Verket kan ses i hela Helsingfors speciellt från höga platser med fri sikt mot Stadiontornet. På grund av coronasituationen, ordnas stadens fyrverkerier inte i år.

”När år 2020 nu lider mot sitt slut infinner sig ett särskilt behov av att lösgöra sig från det gamla och med öppna armar ta emot ett bättre, kommande år. I nuläget kan vi inte samlas i folkmassor på torg och i parker, så Helsingfors stad ville hitta en annan lösning. Jag uppmuntrar alla att stanna hemma, ta hand om sig själv och andra, samt njuta av ett fantastiskt program på vägen till ett bättre nytt år”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Classical Trancelations – Helsingfors nyårskonsert & Det nya året 2021 välkomnas – på YLE TV1 och YLE Arenan 31.12 kl. 22.30–01.

Sömntutans nyårsvaka på Helsinki-kanava 31.12 kl. 17.30–18.

Laserverket Tidens telegraf kan ses från solnedgången till soluppgången 31.12–1.1.

Bild: Karo Holmberg

(Uppdaterad 18.12.)