En installation som reses på Medborgartorget på Konstens natt påminner om artdöden

Konstens natt firas runt om i Helsingfors på torsdag den 18 augusti. Den 15 meter höga installationen Comrades Against Extinction, som reses på Medborgartorget, kallar oss alla att minnas våra utdöda kamrater. Vid konstverket kan besökarna också delta i en musikprocession som leds av Ánnámáret, Anni Elif och Ali Saad. Under Konstens natt klingar musiken också i tiotals kvarter och gathörn.

På Konstens natt den 18 augusti reses den 15 meter höga installationen Comrades Against Extinction på Medborgartorget mittemot Riksdagshuset. Installationen minns arter som dött ut. För konstnärerna som skapar konstverket, Jonas Staal och Radha D’Souza, är dessa djur våra kamrater som representerar andra djurarter än vår. De är klimatkatastrofens martyrer som gått före oss i kampen om överlevnad.

Den holländske konstnären Staal och författaren och juristen från Sri Lanka, Radha D’Souza, har också behandlat klimatfrågor i deras tidigare installation The Court for Intergenerational Climate Crimes, som presenterade bevis på klimatbrott som företag och stater begått.

På Konstens natt omvandlas minnesmärket på Medborgartorget till en levande minnesfest. Installationen står kvar på torget fram till den 21 augusti. Konstverkets tema kompletteras av en musikprocession som leds av sångarna Ánnámáret, Anni Elif och Ali Saad. De ackompanjeras av kören Philomela. Alla är välkomna att delta, minnas och hedra våra föregångare av olika arter och att förkunna en solidaritet som överskrider gränserna mellan olika djurarter – mot utrotningen. Till processionen söks också frivilliga skyltbärare. Det är möjligt att anmäla sig till skyltbärare fram till den 6 augusti på adressen helsinkifestival.fi/comrades

Före processionen ordnas en konstnärsintervju och en paneldiskussion om utrotningen av arter på Sanomatalo. Evenemanget ordnas i samarbete med Helsingin Sanomat, och paneldiskussionen leds av journalisten Petja Pelli. Diskussionerna strömmas i Helsingin Sanomats kanaler.

Det klingar i kvarter och gathörn – flera hundra evenemang runt om i stan

På kvällen och natten ordnas flera hundra evenemang runt om i Helsingfors. Under Konstens natt kan vandraren bli överraskad av musik bland annat i gathörn på arkitektoniskt intressanta ställen i stadens centrum. På programmet står cirka 25 korta konserter av toppartister.

Kvarterskonserterna på olika håll i staden sprider åter glädje på gårdar i Helsingfors. Under Konstens kväll ordnas 50 konserter med musik i alla genrer. Husbolag i Helsingfors erbjöds möjlighet att önska sig intima konserter i ett öppet ansökningsförfarande i juli. Konserterna är avsedda för de utvalda gårdarnas invånare.

 Under kvällen ordnas dessutom DJ-spelningar och en kajakorkester i Huvilanranta, ljusinstallationen Future Self på Dansens hus och Art goes Kapakka-program på restauranger. På Konstens natt ges en avgiftsfri förhandsföreställning av föreställningen Two Phone Calls, som får sin premiär under Helsingfors festspel. Biljetter till förhandsföreställningen kan bokas på webbadressen helsinkifestival.fi/taiteidenyo.

Programmet skapas tillsammans med stadsborna

Programhelheten för Konstens natt skapas tillsammans med helsingforsborna. De kan anmäla sina egna avgiftsfria föreställningar till programmet under Konstens natt fram till den 16 augusti. Det innebär att programmet kommer att öka ytterligare under de närmaste veckorna. Det aktuella programmet finns på webbadressen helsinkifestival.fi/taiteidenyo.