Tomasmarknaden öppnar på Senatstorget på torsdag

Jultorget Tomasmarknaden, som efter undantagsåren nu återvänder till Senatstorget, inleds med ett invigningsprogram den 1 december. Bland annat utlovas besök av jultomten och musikuppträdanden också under många andra dagar i december. Jultorget håller öppet varje dag fram till 22 december.

Tomasmarknaden, som erbjuder mer ansvarsfulla alternativ till massproducerade present- och prydnadsföremål, har i år ett evenemangsområde som är indelat i julklappsgränder. Delikatesser och mat har samlats i en egen gränd och andra tematiskt grupperade gåvor och hantverksprodukter längs sina gränder. Indelningen gör det lättare för besökarna att få en överblick över utbudet.

I år deltar nästan 90 hantverkare och småproducenter och mer än 20 delikatessförsäljare, caféer och restauranger. Helsingfors mest anrika jultorg har ett utbud som särskilt består av högkvalitativa och hållbara inhemska present- och designprodukter samt juliga och värmande smakupplevelser. På Delikatess- och Restauranggårdarna kan man njuta av såväl pizza, lörtsyn och olika sötsaker som The Helsinki Distilling Companys drycker tillverkad av whisky- och gindestillat. För julens behov av prydnadsföremål och gåvor finns bl.a. Kukonkuusis örngott med gamla fotografier, Mähönes kalsonger som fått sin inspiration från idrottsklubbars speldräkter och handgjorda brädspel med Finlands historia som tema. En del av försäljningsplatserna har reserverats för försäljare som byts ut varje vecka, så det finns alltid något nytt att upptäcka under hela den tid som jultorget pågår.

“Tomasmarknaden, som har placerat sig högt också på flera internationella listor över julmarknader, är en viktig tradition i juletid för många lokalt bosatta och besökare i Helsingfors. Det är fint att vår stads äldsta och största julmarknad igen får återvända till Senatstorget och sprida en varm julstämning och glädja oss med sin fantastiska inramning och sitt ansvarsfulla utbud”, säger borgmästare Juhana Vartiainen

Tomasmarknadens programutbud innefattar köruppträdanden och positivspel samt blåsmusik som gläder besökarna mitt i julstressen. I försäljningsbåsen har man också möjlighet att få se uppvisningar i glasblåseri och smide i skenet från härdens glöd. Närmare information om uppträdandena finns på Tomasmarknadens webbplats.

Barn och andra med barnasinnet kvar kan glädja sig över en karusell med trähästar. En åktur med den redan har blivit en jultradition i många familjer. Jultomten besöker torget på invigningsdagen den 1 december, varje lördag medan julmarknaden pågår samt under avslutningsdagen den 22 december.

Tomasmarknaden är ett ansvarsfullt julevenemang, vars miljökonsekvenser bedöms med hjälp av certifikatet Ekokompassen. Tomasmarknadens försäljare och livsmedelsföretag har valts ut med betoning på hållbar produktion och verksamhet. Också i år har den sociala hållbarheten beaktats i valet av försäljare. Försäljningsstånden värms och karusellen drivs med förnybar energi.

Tomasmarknaden håller öppet på Senatstorget i Helsingfors 1.12–22.12.2022 må–to och sö kl. 11–19 samt fre–lö kl. 11–20. På självständighetsdagen den 6 december avslutas studenternas fackeltåg på torget, och på luciadagen den 13 december avgår luciatåget från torget. Inträdet till marknaden är fritt.

Bild: Kim Öhman