Lux Helsinki lyser upp staden med flera helheter av konstverk

Ljuskonstfestivalen skapar en unik stämning i midvintermörket 4–8.1.2023. I Helsingfors centrum, Gräsviken och Södervik visas nästan 20 konstverk, från en över 18 meter hög kinetisk ljusskulptur till festivalens första bidrag som bygger på AR.

Bekanta byggnader och lokaler omvandlas åter till unika konstverk, när Lux Helsinki skapar en förtrollande stämning i staden med ljuskonst. Publiken får uppleva tre storslagna helheter av konstverk i centrum, Gräsviken och Södervik 4–8.1.2023 kl. 17–22.

Helheten av konstverk i centrum sträcker sig ut från Medborgartorget till idrotts- och motionskulturcentret TAHTO på Olympiastadion. På Medborgartorget presenteras en av de mest massiva konstverken på Lux Helsinki, när Abstract av franska Collectif Coin, som kombinerar rörelse, ljud och ljus, tar över torget med 81 torn som sträcker sig upp mot himlen. I Tölövikens park höjer sig den över 18 meter långa Whale Ghost ovanför publiken. Konstverket av franska Pitaya är en varelse som påminner om ett skelett av ett havsdäggdjur. Är det vålnaden av den sista representanten för sin art? Studera konstverkshelheten i centrum.

Helheten av konstverk i Gräsviken leder från Gräsvikstorget till Kabelfabriken. Growth, som står på Gräsvikstorget, är en interaktiv ljusinstallation av holländska Hypar Collective. Publiken får följa processen av tillväxt genom att aktivera olika element i installationen. På centret för nutidskonst MUU Helsinki presenteras det immersiva konstverket Analemma av japanska Yasuhiro Chida, som älskar finsk design. Konstverket bjuder tittaren in bland otaliga ljuspartiklar och -fenomen. Studera konstverkshelheten i Gräsviken.

Helheten av konstverk i Södervik breder sig ut utomhus, men också till Pannhallen och gasklockan. På fältet i Södervik står The Great Indecision Council av franska Romain Tardy. Konstverket omvandlar de vanligaste sökorden Google till audiovisuella signaler i realtid och bjuder publiken att stiga in i den hypnotiska installationen. Som VJ har Tardy samarbetat bland annat med Jay-Z och Flying Lotus. I Pannhallen reser sig den världsberömda italienska ljuskonstnären Massimo Ubertis arkitektoniska verk Domus Aurea, dvs. gyllene huset, som får sin världspremiär på Lux Helsinki. Studera konstverkshelheten i Södervik.

”Ju fler släcker ljusen i sitt hem och kommer till Lux, desto bättre”

Temat för Lux Helsinki 2023 är förändring. Temat syns i det konstnärliga innehållet men också i genomförandet. Under de tidigare åren har Lux bildat en enda led, som nu ersätts med flera helheter av konstverk. På det här sättet får publiken mer plats att uppleva konsten. Programmet har ändå planerats på ett sådant sätt att den som vill kan besöka alla konstverkshelheter under en enda kväll.

Lux Helsinkis konstnärliga direktör Juha Rouhikoski är glad över att det nu är möjligt för människor att njuta av det högklassiga och mångsidiga programmet i en egen takt.

”Det bästa med ljuskonst är att var och en upplever ljusen och ljuskonstverken på sitt eget sätt – tanken och blicken vänder sig ofta mot betraktaren själv. Ljuset pratar alla språk. Stanna, titta, lyssna och låt ljuskonsten ta över ditt sinne och din värld”, säger Rouhikoski. 

Helsingfors evenemangsstiftelse, som ordnar Lux Helsinki, anser att ljuskonst ger upplevelser, glädje och gemenskap som är viktiga också i den rådande situationen.

”Det är i själva verket bra med tanke på energieffektiviteten om evenemanget blir så stort som möjligt. Människor förbrukar alltid energi på fritiden, och ju fler släcker ljusen och bastun hemma och kommer för att titta på konstverken på Lux, desto bättre”, säger verkställande direktören för Helsingfors evenemangsstiftelse Stuba Nikula.

Lux Högholmen bjuder på ljuskonst redan från annandag jul

Lux Högholmen, som ordnas nu för tredje gången, håller öppet 26.12.2022–8.1.2023 kl. 10–19. I djurparken presenteras det flerarmade konstverket Tentacles av Filthy Luker och Pedro Estellas, som blivit internationellt kända genom sina humoristiska pop up-installationer, samt inhemska Ghost Projects lekfulla och fantasistimulerande Kukkuu-Kylä, som handlar om gemenskap.

Lux Högholmen har en separat inträdesavgift, och för varje inträdesbiljett och besök med årskort doneras en euro till skyddet av snöleoparder. I anslutning till de tidigare evenemangen har insamlats mer än 45 000 euro. Pengarna har använts för att köpa terrängkameror och GPS-halsband som används inom forskningen kring snöleoparder i naturen.

Information om alla konstverk och konstnärer som deltar i Lux Helsinki finns på Lux Helsinkis webbplats. Mer program offentliggörs i december. 

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen 4–8.1.2023 kl. 17–22. Lux Högholmen 26.12.2022–8.1.2023 kl. 10–19 har separat inträdesavgift. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga direktör är Juha Rouhikoski. I kuratorteamet medverkar dessutom Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen och Ilkka Paloniemi.

Lux Helsinkis partner är Högholmens djurpark, Italiens kulturinstitut, Polestar och Yle.

Bild: Collectif Coin – Abstract