Ljuskonsten skapade glädje, berörde och lockade stora skaror ut på stan på Lux Helsinki

Festivalen inbjöd publiken att undersöka bekanta och mindre kända rum i Helsingfors i ett nytt ljus 4–8.2023. Lux Helsinki, som nu åter ordnades in sin fulla omfattning, skapade glädje och upplevelser mitt i mörkret.

Lux Helsinki tände ljus i staden och lockade stora skaror att röra sig utomhus på stan. Under de fem festivaldagarna fick publiken uppleva ljuskonst i köld, månljus och snöyra. 

”Lux Helsinki visade åter en gång att helsingforsare är nyfikna och vill uppleva sin hemstad på ett annorlunda och speciellt sätt. Evenemanget var utspritt på flera områden och därför är det fullkomligt omöjligt att uppskatta antalet besökare ens någorlunda. Lux är ändå Finlands största evenemang för vintermotion, vilket är ett fint resultat för en ljuskonstfestival”, säger Stuba Nikula, verkställande direktör för festivalarrangören Helsingfors evenemangsstiftelse.

Lux Helsinkis mest tankeväckande och kanske också mest gripande konstverk var The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living av tjecken Maxim Velčovský. Konstverket bestod av bilar som brunnit upp i kriget i Ukraina. Den anslående installationen väckte också uppmärksamhet i internationella medier.

”Lux Helsinki har ett speciellt fint drag: trots den stora publikmängden är det en lugn festival. Människor utstrålar av gott humör. Konstens uppgift är också att väcka tankar, och ibland kan den till och med chocka. I år var det Maxim Velčovskýs konstverk som skapats av ramponerade bilar från kriget i Ukraina som väckte mest tankar. Konstverket stod på den synligaste platsen i Helsingfors. Om konstverket kunde tala, skulle den säga ”glöm inte bort oss” på ukrainska”, säger Lux Helsinkis konstnärliga direktör Juha Rouhikoski.

Tidigare har Lux Helsinki ordnats som en enda sammanhängande rutt. Nu hade festivalen för första gången i form av flera konstverkshelheter, som fanns i centrum, Gräsviken och Södervik. Syftet med genomförandet i år var att undvika att det uppkommer rusning. Nu kunde åskådare smidigt röra sig kring de konstverk som fanns utomhus och även dröja ett tag, om de ville. Däremot bildades det köer till Yasuhiro Chidas konstverk Analemma, som fanns på centret för nutidskonst MUU Helsinki, och till Juha Rouhikoskis Swan Song, som byggts i gasklockan av betong i Södervik.

Även om inomhuslokaler har en begränsad kapacitet, erbjuder de dock möjligheter till konstverk av andra slag – såsom dessa publikfavoriter – och en konstnärligt mångsidig upplevelse. Swan Song, som använde sig av förstärkt verklighet, förtjusade med sin känslighet och den trolska stämningen som skapats med AR-teknik. Det immersiva Analemma omvandlade gallerilokalen till en annan verklighet med hjälp av den tredimensionella rymdens skönhet. Ljuskonstens vänner har möjlighet att uppleva detta starka konstverk också efter Lux Helsinki: Analemma finns att se på Kabelfabriken fram till 29.1.2023.

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga direktör är Juha Rouhikoski. I kuratorteamet medverkar dessutom Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen och Ilkka Paloniemi.

Lux Helsinkis partner är Högholmens djurpark, Italiens kulturinstitut, Polestar och Yle.