Firandet av det kinesiska nyåret i Helsingfors kulminerar i en dansparad på Centralgatan

Det kinesiska nyåret i Helsingfors firas inkommande lördag den 21 januari i Helsingfors centrum och i kulturcentrum runt om i staden. Övergången från tigerns år till harens år firas med uppvisningar i isskulptering, drak- och lejondanser och en spektakulär dansparad. Isskulpturerna kan också senare beundras på Centralgatan och på kulturcentrumens gårdar.

Det kinesiska nyåret i Helsingfors livar upp den mörka årstiden och bjuder stadsinvånarna på ett för dagen traditionellt program. Festen går av stapeln lördagen den 21 januari på Centralgatan, mellan Brunnsgatan och Alexandersgatan, där man kan få se isskulptering kl. 10–15 och drak- och lejondanser kl. 16–19.30. I Helsingfors har det kinesiska årsskiftet traditionellt firats kl. 18  –  i år inleds firandet med drak- och lejondansgruppernas gemensamma uppvisning från och med kl. 17.55. Som en ny programpunkt ingår också en dansparad i köpcentret Citycenter kl. 19.

Uppvisningar i isskulptering ges också på gårdarna till Helsingfors stads kulturcentrum (Caisa i Berghäll, Gamlasgården i Gamlas, Månsasgården i Månsas, Stoa i Östra centrum och Nordhuset i Nordsjö) lördagen den 21 januari och redan fredagen den 20 januari kl. 10–15. Festdagen till ära ordnar kulturcentrumen i Helsingfors också egna specialprogram. Beroende på vädret kan stadsinvånarna beundra isskulpturer med harmotiv på Centralgatan och på gårdarna till Helsingfors stads kulturcentrum också en längre tid, eventuellt ända fram till onsdagen den 25 januari.

Programmet för det kinesiska nyåret finns på evenemangets webbplats. Kulturcentrumens program hittas på kulturcentrumens egna webbplatser. 

I Kina är nyårsfesten årets viktigaste händelse. Feststämningen i Peking – musikuppträdanden, dans, kung-fu och en översikt över stadens sevärdheter och nyårsfirande – delas via Helsingforskanalen och via en videoinspelning på evenemangets webbplats.

Enligt det kinesiska horoskopet symboliserar haren hopp och god tur. Harens lugna läggning för med sig både inre och yttre harmoni under harens år. Samtidigt kan det löna sig att ta risker i år med tanke på den goda tur som haren för med sig.

Harens år är den goda turens, framgångens och hoppets år.

Städerna Helsingfors och Peking står tillsammans värd för evenemanget Det kinesiska nyåret i Helsingfors som har firats sedan 2007. För arrangemangen svarar Helsingfors evenemangsstiftelse tillsammans med Kulturcentret Caisa och Samfundet Finland-Kina. Feststämningen i Peking kan ses på webben via Helsingforskanalen på lördagen den 21 januari kl. 17–17.40.