Helsingfors festspel presenterar storheter som Víkingur Ólafsson och Pina Bauschs The Rite of Spring

Helsingfors festspel, som inleds den 17 augusti, bjuder igen en gång på fina upplevelser inom klassisk musik och danskonst. Till de bekräftade programpunkterna under festivalen hör bland annat en konsert med pianovisionären Víkingur Ólafsson samt Pina Bauschs dansverk The Rite of Spring.

Den första delen av programmet inom klassisk musik och scenkonst under Helsingfors festspel, höjdpunkten på festivalsommaren i Helsingfors, är nu klart. Festspelen presenterar konserter och framföranden med aktuella verk och artister i Musikhuset, Dansens hus och Tempelplatsens kyrka från mitten av augusti fram till den 3 september.

Den lovordade pianisten Víkingur Ólafsson ger stjärnglans åt programmet inom klassisk musik. Islänningen, vars senaste skiva From Afar kom ut i oktober, har prisats i synnerhet för sin tekniska suveränitet, sin säregna stil och sin unika förmåga att välja program som avviker från recitaltraditionen och som lämpar sig synnerligen väl för hans eget konstnärskap. Vid konserten i Musikhuset i Helsingfors den 20 augusti tolkar Ólafsson ett av pianolitteraturens monumentalverk, Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationer.

Som internationellt huvudgästspel inom danskonsten ser vi den ikoniska tyska koreografen Pina Bauschs verk The Rite of Spring och verket common ground[s] av senegalesiska Germaine Acogny och franska Malou Airaudo i ett gemensamt framförande i Erkko-salen i Dansens hus den 24–26 augusti. Pina Bausch, ett av de viktigaste namnen inom nutidsdansen, skapade 1975 den ritualliknande koreografi till Igor Stravinskys mästerverk som nu väcks till liv av 34 dansare från 14 olika afrikanska länder. Det exceptionella framförandet utmanar nutidsdansens konventioner, och anknyter till Festspelens redan offentliggjorda framförande av Våroffer, där Aurora-orkestern under Nicholas Collons ledning tolkar verket utan noter. Danskvällarna inleds med duetten common ground[s] av Germaine Acogny, som kallats den afrikanska dansens moder, och Malou Airaudo, Pina Bauschs ”högra hand” och en av hennes viktigaste dansare. Duetten utforskar mötet mellan två åldrade dansare och spåren av deras gemensamma förflutna.

Festspelens program inom klassisk musik förstärks med konserter av den brittiska kören The Tallis Scholars och kammarorkestern O/Modernt från Sverige. Vid bägge konserterna hör vi flera verk av den estniske kompositören Arvo Pärt. The Tallis Scholars, som specialiserat sig på renässansverk, är en internationellt känd vokalensemble. Ensemblens fräscha tolkningar av såväl nutida som tidigare kompositörer framförs i Tempelplatsens kyrka den 18 augusti. O/Modernt har vunnit berömmelse med sin eklektiska och äventyrliga repertoar. I programmet vid konserten i Musikhuset den 1 september ingår utöver Pärt, Josquin Desprez och Iánnis Xenákis även kompositioner av popmusikern Sting i arrangemang av Marzi Nyman.

Helsingfors festspel firas 17.8–3.9.2023. Resten av festivalens program offentliggörs i delar under våren.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Heku, Marski by Scandic och Renault. Det gemensamma framförandet The Rite of Spring & common ground[s] sponsoreras av Jane och Aatos Erkkos stiftelse.

Bild: Pina Bausch – The Rite of Spring / Maarten Vanden Abeele