Programmet för Helsingfors festspel är klart – under Konstens natt bjuds det på musik i parkerna i centrum

Höjdpunkten under Konstens natt, som inleder festspelen, är konserterna som ljuder i tre parker i Helsingfors. Programmet med klassisk musik får förstärkning av flera konserter – bland annat uruppförs en konsert för trumpet, skriven av Kaija Saariaho och Verneri Pohjola. Festivalcentrum Huvilanranta är öppen för allmänheten i mer än fem veckor, och konsertserien i Huvila öppnas av Yeboyah med vänner.

Konstens natt, som inleder Helsingfors festspel, firas runtom i Helsingfors torsdagen den 17 augusti med avgiftsfritt program för alla stadsbor. Festspelens motto ”konsten tillhör alla” får i år en ny tolkning, då konserterna under festivalens första kvällar till stadsbornas glädje sänds i realtid i tre parker i Helsingfors centrum. Konsertserien Musik i parkerna börjar under Konstens natt med en konsert i Musikhuset med Helsingfors stadsorkester och Jukka-Pekka Saraste. Konsertserien fortsätter med The Tallis Scholars 50-årsjubileumskonsert i Tempelplatsens kyrka (18.8) och Jonna Tervomaas konsert Suljettu Sydän i Huvila (19.8). Konserterna sänds under alla tre kvällarna i Observatoriebergets park, på Blåbärslandet och i Sinebrychoff-parken. Konsertserien Musik i parkerna genomförs i samarbete med festspelens huvudsamarbetspartner Elisa.

Festspelens öppningsverk, resultatet av Tellervo Kalleinens och Oliver Kochta-Kalleinens inkluderande filmprojekt, förevisas på Medborgartorget under Konstens natt. Paret Kalleinen, som firar sitt 20-årsjubileum som konstnärer, samlade in manus till slutscener i fiktiva katastroffilmer genom en öppen ansökan. Letandet efter skådespelare till scenerna pågår för närvarande. De utvalda scenerna spelas in under sommaren och projektet kulminerar i en förevisning av tre slutscener i en katastroffilm som utspelar sig på Medborgartorget. Filmscenerna ackompanjeras live av gruppen Cleaning Women.

Konstens natt är centrerad kring evenemang producerade av stadsborna själva. Evenemangsansökan öppnas för allmänheten idag på Konstens natts webbplats.

Programmet med klassisk musik får förstärkning av inhemskt utbud

Utöver de besök av internationella artister inom klassisk musik som redan har publicerats får vi under festspelen också njuta av konserter med flera inhemska orkestrar och ensembler. Konsertserien inleds med en konsert med Helsingfors stadsorkester under ledning av Jukka-Pekka Saraste, som även sänds i flera parker i Helsingfors under Konstens natt. Konserten bjuder på verk av tre kompositörer från Helsingfors: Lotta Wennäkoski, Einojuhani Rautavaara och Uuno Klami. I Dansens Hus uppförs fyra föreställningar av Ajamana, ett verk skrivet av Juhani Nuorvala på beställning av Tölöläb och Awake Percussion. Finlands Nationaloperas orkester firar sitt 60-årsjubileum med en konsert med verk som Lili Boulangers kantat Faust et Hélène och Gustav Mahlers femte symfoni. Samarbetet mellan Kaija Saariaho och Verneri Pohjola, som inleddes i början av 2022, kulminerar i uruppförandet av Saariahos konsert för trumpet Hush i Musikhuset den 24 augusti. Under konserten leds Radions symfoniorkester av kapellmästare Susanna Mälkki.

Huvilanranta öppnar redan tre veckor före festivalens början

Helsingfors festspels ikoniska evenemangsplats Huvila omgavs i fjol av Huvilanranta, ett stort festivalområde öppet för allmänheten. Uteserveringarna i festivalområdet öppnar i år redan tre veckor före festspelens början. Inträdet till Huvilanranta är fritt och festivalområdet bjuder på både ett varierande utbud av restauranger och olika kombinationer av aktuella och intressanta DJ:ar från Helsingfors, som spelar musik under festivalen.

Den omfattande konsertserien i Huvila, med teman som uppmärksammar festivalens internationella gäster och olika inhemska artisters jubileer, öppnas torsdagen den 17 augusti. Öppningsevenemangets konsert är extra lång och börjar därför tidigare än normalt. Stjärnor som Yeboyah, F, Hassan Maikal, Pesso, Yrjänä, Figaro och DJ Renaz Ebrahimi intar scenen under konserten. Hela festivalprogrammet för Huvila är nu spikat och följande öppningsakter är klara: konserten med Dumari ja Spuget & Blosarit öppnas av hammondvirtuosen Kalle Salonen med sin nya ensemble som består av bland andra Jukka Gustavson, känd från Wigwam, och Pekka Gröhn som spelar i J. Karjalainens band. Som öppningsakt för Kerkko Koskinens, Linda Fredrikssons och UMO Helsinki Jazz Orchestras konsert Agatha 2 får vi se Iisa, som gör sin enda spelning i sommar i Huvila.

Två scenkonstverk som en del av evenemanget Performing HEL

Helsingfors festspel deltar i evenemanget Performing HEL som synliggör scenkonst för både  den inhemska och den internationella marknaden. Evenemanget pågår 31.8–3.9 och bjuder under festspelen på samarbetsföreställningar av verk som Tuomo Rämös Two Phone Calls och Tiia Kasurinens ONSTAGE – The Concert . Det första av verken var ett beställningsverk för festspelens scenkonstprogram i fjol. Materialet för det dokumentära verket består av Aleksej Navalnyjs och Donald Trumps viktiga telefonsamtal i nutidshistorien. ONSTAGE – The Concert är en kombination av ett dansverk och en klubbspelning som bjuder på en upptäcktsfärd i en värld av scenkarisma och alter egon.

Festspelens vänfestivaler Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka,Helsingfors operasommar, Outsider Art Festival, Diktmånen, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo och Viapori Jazz bjuder också på ett mångsidigt program.

Helsingfors festspel går av stapeln 17.8–3.9.2023. Programmet för evenemanget är klart och biljetter till alla föreställningar och konserter finns att köpa på Ticketmaster eller lippu.fi. Festivalområdet Huvilanranta är öppet 28.7–3.9.2023. Mer av festivalområdets program offentliggörs under våren.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och tjänstesamarbetspartner är Akun tehdas, Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault. 

Bild: Kaija Saariaho / Christophe-Abramowitz