Lux Helsinki firades i sträng köld

Lux Helsinki spred ljus i midvintermörkret 3–7.1.2024.

Början av januari har varit den kallaste under hela 2000-talet, och ljuskonstfestivalen firades i sträng köld alla fem dagar. Ljuskonsten på Lux Helsinki har traditionellt strålat väldigt starkt och rikligt på Instagram, men i år kompletterades fotona på ljuskonstverken med klädtips och överlevnadsberättelser i kölden.

”Första dagen för Lux var den tredje varmaste i år och sedan blev det bara kallare. Vintersport är en krävande aktivitet men festivalen fick ändå glädjande många besökare. De stora mängderna fotgängare hade gott om plats på gatorna och alla uppförde sig bra i trafiken”, säger Stuba Nikula, VD för Helsingfors evenemangsstiftelse.

”Tematiskt fokuserade konstverken på Lux Helsinki på egenskaperna hos vetenskapen och konsten, som båda söker efter det nya och möter oväntade svar. När du öppnar dörren till konsten och vetenskapen kan du aldrig vara säker på vad du kommer att hitta bakom den. I år påminde väderförhållandena om klimatvetenskapens existens genom att visa hur vädret kan lägga till ett betydelsefullt element till upplevelsen”, tillägger Lux Helsinkis konstnärliga direktör Juha Rouhikoski .

Lyckligtvis var den stränga kölden inte det enda som Lux Helsinki hade att bjuda på, utan festivalen gav åter en gång publiken oförglömliga konstnärliga upplevelser. Ljuskonstens popularitet har ökat i Finland under de senaste åren och mer än 53 procent av dem som svarade på besökarenkäten meddelade att de besökte evenemanget eftersom de upplever ljuskonsten som en attraktiv konstform. Även Rouhikoski reflekterar över ljusets kraft:

”När jag stod vid Sandudds hjältegravar och tittade på det sista konstverket under Ekku Peltomäkis karriär, tänkte jag på de väderförhållanden som de stupade hjältarna och veteranerna från våra krig måste uthärda. Tankarna gick också till de brutala konflikter mellan människor som pågår just nu. En av ljusets främsta egenskaper är dess förmåga att skapa hopp.”

Lux Helsinki 2024 i siffror:
49 konstverk
1 konstverk som skickats till Sverige (End Over End)
14 guider
minus 19 grader (känns som minus 30)
4 par byxor ovanpå varandra (besökare på Lux)
Klädsel på lager med sammanlagt 19 plagg (besökare på Lux)
4 000 individuellt styrbara LED-lampor (Talking Heads)
1 570 m LED-band (EQ & City Gazing Helsinki)
440 ljuspixlar som representerar de saimenvikare som finns kvar i världen (Saimaa Theme)
38 projektorer
0 frostskadade presentationstekniska enheter
2 200 återanvändbara clips (City Gazing Helsinki)
370 m kabelränna
64 tryckta skyltar för konstverken
100 digitala porträtt skapade av artificiell intelligens (SPECTRUM)
75 handmålade och 3D-utskrivna dinosaurier (Hirmuliskodisko)
67 olika gradvinklar installerade med 0,02 graders tolerans (EQ)
25 växter (Valo, jota emme näe)
60 år sedan Maija Isola designade Unikko-mönstret för Marimekko

Lux Helsinkis huvudpartner är UPM-Kymmenes kulturstiftelse, UPM, Högholmen, Marimekko tillsammans med Ateneum och Toyota. Festivalens partner är Clear Channel, Istituto Italiano di Cultura Helsinki, Musikhuset och Multibeam Finland Oy.

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga direktör är Juha Rouhikoski, och kuratorsteamet består av Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen och Jyrki Sinisalo.

Bild: SUPERREEL