Programmet för Helsingfors festspel är klart: Akram Khan Company dansar, Esa-PekkaSalonen dirigerar Chovansjtjina och Lauri Porra samlar 125 musiker i basregistret

Bland de bekräftade programpunkterna på Helsingfors festspel finns danskonstnären och koreografen Akram Khans moderna dansverk Jungle Book reimagined och Radions symfoniorkester med en ny konsertversion av operan Chovansjtjina, dirigerad av Esa- Pekka Salonen. Konstens natt firar 35 år, och dragplåstret är en avgiftsfri musikupplevelse som Lauri Porra skapar med hjälp av över hundra basinstrument på Senatstorget.

Årets internationella dansbesök på Helsingfors festspel är Jungle Book reimagined av den prisbelönta och mångsidiga danskonstnären och koreografen Akram Khan, som är känd för sina aktuella teman och sin fantasi. Det moderna dansverket baserar sig på Rudyard Kiplings älskade klassiker Djungelboken, och den nya tolkningen tar sig an teman som klimatförändring och migration. Berättelsen görs levande av tio internationella elitdansare och storslagen animation och scenkonst.

Klassisk musikrepertoar med aktuella teman

Utöver de två redan offentliggjorda konserterna där Franz Welser-Möst dirigerar The Cleveland Orchestra utökas utbudet av klassisk musik under festspelen med flera konserter som tangerar aktuella fenomen. Esa-Pekka Salonen, som nyligen premierades med det prestigefyllda Polarpriset, kommer till Festspelen för att dirigera cirka tvåhundra musiker som tolkar en helt ny konsertversion av Modest Musorgskijs opera Chovansjtjina. I den stora produktionen under Salonens ledning uppträder Radions symfoniorkester, Lettlands radiokör, Hagalunds kammarkör och tiotals solister, bland annat bas Mika Kares. Verket knyts samman av ljudkonstnären Tuomas Norvio, som är en multitalang inom elektronisk musik, och regisseras av Gerard McBurney. Efter Helsingfors festspel kommer verket att framföras på påskfestivalen i Salzburg 2025.

Musikhusets nya orgel får värdigt besök när en av orgelmusikens största stjärnor, lettiska Iveta Apkalna, gästar Festspelen. I Apkalnas solorecital möter Philip Glass pulserande moderna musik på ett hypnotiskt sätt Johann Sebastian Bachs tidlösa orgelverk. Apkalna har uppträtt med några av världens bästa orkestrar, till exempel The Cleveland Orchestra som också kommer till Festspelen.

På Helsingfors stadsorkesters Önskekonsert undersöks den klassiska musikens positiva effekter på det psykiska välbefinnandet och samhället. Musiken har valts av republikens president Alexander Stubb, professor Suvi Saarikallio, neurovetenskapsmannen Daniel Levitin och Marko Ahtisaari, konstnärlig ledare för Helsingfors festspel. Konserten, som dirigeras av Jukka-Pekka Saraste, har basisten Victor Wooten som solist och föregås av en diskussion mellan låtutväljarna om musikens kraft och de verk som ingår i konserten. De valda verken och konsertprogrammet offentliggörs under våren.

På festivalens öppningskonsert den 15 augusti dirigerar chefsdirigent Hannu Lintu Nationaloperans orkester och solisten Karita Mattila. På konserten framförs verk av Beethoven, Wagner och Skrjabin, och det inledande stycket, Sofia Gubaidulinas The Wrath of God framförs för första gången i Finland.

På Festspelens avslutande konsert den 1 september sammanför professor Sakari Oramo de unga musikerna i symfoniorkestrarna vid Londons Royal College of Music och Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Orkestrarna spelar bland annat en helt ny sångsvit av finsk-amerikanska Laura Poe, Laulut maaseudulta, som tolkas av sopranen Anu Komsi.

Över 100 basinstrument firar 35-åriga Konstens natt

Festspelens fixstjärna Konstens natt fyller 35 år. Konstens natt bjuder på avgiftsfria konstupplevelser och höjdpunkten i år är en stor baskonsert på Senatstorget. Sångare, blåsare, elbasister och slagverkare – sammanlagt över 125 musiker i basregistret – framför kompositören och basvirtuosen Lauri Porras nya komposition BASSO. För verket behövs elbasister som får skicka in öppna ansökningar från och med i dag.  Bland artisterna finns slagverksensemblen Awake Percussion, Studentkårens sångare, kontrabasister från Östra Helsingfors musikinstitut och andra mästare på basljud.  Joonas Tikkanen står för den visuella planeringen av verket.

Under Konstens natt öppnas Kevin Aboschs avgiftsfria utställning AI Helsinki i Esplanadparken. Utställningen pågår under hela Festspelen. Konstnären och fotografen Abosch använder syntetiska fotografier för att ge en inblick i essensen av Helsingfors. Abosch har också meriterat sig som porträttfotograf. Han fotograferade människor och landskap i Helsingfors under våren och lät sedan AI modifiera bilderna – människorna och platserna existerar inte i verkligheten trots att de verkar äkta.

Konstens natt kretsar kring stadsbornas egna evenemang. Den öppna evenemangsutlysningen har inletts i dag på Konstens natts webbplats på adressen

helsinkifestival.fi/taiteidenyo/sv/. Nu uppmuntras särskilt olika musik- och klubbaktörer att producera kvälls- och nattbetonat program för Konstens natt.

Helsingfors festspel ordnas 15.8–1.9.2024.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Elisa och Helsingin Sanomat, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun tehdas, Food Camp, Grano, Heku, Marski by Scandic, Neural DSP och Renault.

Bild: Akram Khan Company: Jungle Book reimagined, Camilla Greenwell