Konstens natt fyller 35 år på torsdag och inleder Helsingfors festspel

Torsdagen den 15 augusti hyllar hundratals avgiftsfria konstevenemang Konstens natt som fyller 35 år. Som spetsevenemang under Konstens natt som inleder Helsingfors festspel är Lauri Porras verk BASSO som samlar 130 basröster på Senatstorget och invigningen av Kevin Abosch fotoutställning AI Helsinki i Esplanadparken. Festspelen firas fram till den 1 september, och i år är Marko Ahtisaari konstnärlig ledare för festspelen för sista gången.

Över hundra basröster samlas på Senatstorget och inbjuder stadsborna att fira jubileumsåret för Konstens natt och inledningen av den största multikonstfestivalen i de nordiska länderna, Helsingfors festspel. Kompositören och basvirtuosen Lauri Porras BASSO är ett beställningsverk till Helsingfors festspel, och till verket har man bjudit in landets bästa sångare med lågt tonläge: här ingår en kör av basröster, en rad blåsare i basläge och en rytmlegion av elbasister och slagverkare. De som uppträder består av både professionella musiker och artister som valts ut genom öppen sökning, och utöver Porra står på scenen också Awake Percussion och kören Ylioppilaskunnan Laulajat. Verkets visuella konstnär är Joonas Tikkanen. BASSO uppförs bara en gång under Konstens natt kl. 22. En live streaming kan också ses på Helsingfors festspels webbplats. Före framförandet fylls Senatstorget av ett flerkanaligt ljudverk av Porra.

”Basen anses ofta vara stenfoten i ett band, eftersom dess viktiga uppgift är att bära upp, förena och tjäna helheten. Innan något kan finnas måste man ha en bas. Utan denna grund kan man inte bygga vidare på den. BASSO är ett verk på cirka 25 minuter och är ett slags oratorium som sammanför över 130 basinstrument av människoröster, kontrabaser, blåsinstrument och trummor samt över 60 basgitarrer. Verket är ett erkännande och en lovsång till låga frekvenser och basister – till de stenfötter och urberg som skapar grogrunden för all harmoni och allt liv samt för städer som Helsingfors. Det är en stor ära att få framföra detta verk just under Helsingfors festspel och på Senatstorget”, säger Porra.

I Esplanadparken byggs en utställning med syntetiska fotografier av Kevin Abosch, AI Helsinki. Den irländske konceptkonstnären och porträttfotografen tog hundratusentals bilder av människor och landskap i Helsingfors våren 2024, varefter bilderna från utställningen har skapats med hjälp av styrd artificiell intelligens. Människor och platserna på utställningsbilderna finns alltså inte, även om de känns bekanta. Utställningen öppnas för allmänheten på Konstens natt kl. 18 och kan ses avgiftsfritt medan Helsingfors festspel pågår.

Marko Ahtisaari har varit konstnärlig ledare för Helsingfors festspel 2019–2024 och han tackar konstens vänner: ”Utan er skulle Helsingfors festspel inte finnas. En konstfestival är alltid ett undantagstillstånd, och det har varit ett nöje att göra dessa undantag för er. Jag uppmuntrar er också att utöva konst, som upphovsmän, som konstälskare, som amatörer. Som konstvänner, inte som experter. Nu på torsdag fyller Konstens natt 35 år. Ni hinner fortfarande delta!”

Avgiftsfria konstupplevelser från stadsbor till stadsbor

Upplevelserna under Konstens natt sprider sig igen runt om i Helsingfors med hjälp av hundratals avgiftsfria evenemang. På programmet finns till exempel öppna teaterrepetitioner, dans, cirkus, litteratur- och diskussionsprogram, öppet hus i museer samt levande musik med ett brett spektrum. Till det rikliga utbudet av spelningar under Konstens natt hör utöver BASSO bland annat Etno-Espas och Savoy-teaterns Konstens natt på Espens estrad, Helsingfors goes EDM i Kajsaniemi park, smakbitar av operor vid Alexandersteatern, bortglömda verk av kvinnliga kompositörer på 1800- och 1900-talen på Sprutmästarens gård samt en kväll med världsmusik för hela familjen i Nordhuset.

Under Konstens natt finns program för familjens minsta till exempel i form av Rapuooppera på Annegården. Det är en minimusikal som förundrar sig över djur och natur eller immersiv cirkuskonst i Cirko – Uuden sirkuksen keskus och Pikku-Papus orkester & UMO Helsinki Jazz Orchestra på Stoas Skördefest. För filmvänner finns till exempel Kevin Aboschs film Am I? som har världspremiär på Bio Rex, ett personporträtt av koreografen Akram Khan i Dansens hus och kortfilmsvisningar i Kino K13, Kulturcentret Caisa, Helsingfors stadsmuseum och Slakthuset (Teurastamo). Programmet under Konstens natt skapas i samarbete med stadsbor och stadsaktörer, och evenemangen kan anmälas fram till den 13 augusti. Du kan se programmet som uppdateras på webbplatsen helsinkifestival.fi/taiteidenyo/sv/.

Helsingfors festspels stora invigningskonserter äger rum i Huvila och Musikhuset

Helsingfors festspel fyller staden med kulturupplevelser fram till den 1 september. Festivalens huvudplatser är Huvila, Musikhuset och Dansens hus.

Festivalens kavalkad med klassisk musik inleds på Konstens natt av en konsert i Musikhuset med Nationaloperans orkester och med Hannu Lintu som dirigent. Karita Mattila är solist. Till festivalens toppevenemang hör Esa-Pekka Salonens och Radions symfoniorkesters storproduktion Hovanštšina. Under konserten uppträder på scenen nästan ett par hundra musiker och tiotals solister, såsom världsstjärnan Mika Kares som sällan uppträder i Finland. Andra upplevelser av festivalens klassiska musik är bland annat en önskekonsert med Helsingfors stadsorkester, där bland annat president Alexander Stubb valt låtar. Solist är  basisten Victor Woote, den lettiska mästerorganissten Iveta Apkalnas recital samt Royal College of Musics och Konstuniversitetets Sibelius-Akademis symfoniorkesters gemensamma konsert, som dirigeras av Sakari Oramo.

Konsertserien i Huvila inleds på invigningsdagen med spelningen Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio, där kärnan i den inhemska jazzorkestermusiken sammanfattas i enlighet med Valtteri Laurells vision, tolkad av 17-mannaorkestern Ricky-Tick Big Band och soulartisten Emilia Sisco. Som internationella gäster på Huvilas scen ses Cat Power, som framför en omtolkning av Bob Dylans legendariska spelning i Royal Albert Hall, Carla Bruni, en av Frankrikes mest lysande artister, den amerikanska jazzharpisten Brandee Younger tillsammans med UMO Helsinki Jazz Orchestra, brödraduon Hermanos Gutiérrez som influerats av latinamerikansk traditionell musik, Ride som är en brittisk legend inom alternativ musik, Angélique Kidjo, som firar sin 40-åriga karriär, och sverigefinländaren Markus Krunegård, som är älskad på båda sidor av Bottenviken.

Bland de inhemska toppartisterna uppträder i Huvila bland annat Samuli Putro och Kimmo Pohjonen som firar sina jubileumsår, Aku Raski och Giant samt Robot Business City och BÄMÄ som ansvarar för partykvällar med elektronisk musik, och Maustetytöt som uppträder i samband med filmvisningen Höstlöv som faller samt Anna Puu, Samuli Edelmann och Antti Autio.


Som ett internationellt dansbesök på Helsingfors festspel uppförs i Dansens hus av toppkoreografen Akram Khan en omtolkning av Rudyard Kiplings älskade klassiker Djungelboken. Det aktuella moderna dansverket Jungle Book reimagined beskriver ur en klimatflyktings synvinkel det mänskliga behovet av att höra till en grupp samt att vara i kontakt med andra människor och naturen.

Ett mångsidigt program har också Helsingfors festspels vänfestivaler Alakulttuuripäivä, GÁTT Nordic Arts Festival, Helsingfors Operasommar, Outsider Art Festival, Runokuu, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo och Viapori Jazz.

Helsingfors festspel firas 15.8–1.9.2024. Festspelens program: helsinkifestival.fi. Biljetter till konserter och föreställning finns till salu: Huvila och Dansens hus / lippu.fi samt Musikhuset / musiikkitalo.fi. Programmet på Konstens natt: helsinkifestival.fi/taiteidenyo.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Elisa och Helsingin Sanomat, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Food Camp, Grano, Heku, Helsinki Bryggeri, Marski by Scandic, Neural DSP och Renault.