Strömmingsmarknadsuppgifterna från Kulturen uppfostrar! uppmuntrade till aktivt deltagande och samarbete på daghemmet Kankarepuisto

Daghemmet Kankarepuisto i Jakobacka i Helsingfors arbetade förra hösten med Kulturen uppfostrar! -helhetens uppgifter om Strömmingsmarknaden. De pedagogiska uppgifterna stöder daghemmets arbete kring frågor som rör hållbar utveckling och framtidskunskaper, utvecklar fantasiförmågan och skapar glädje, berättar Kirsi Koivunotko, behovsbaserad lärare inom småbarnspedagogik.

Kulturen uppfostrar! -projektet startades av Helsingfors evenemangsstiftelse under våren 2023. Projektet är riktat till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen, och med hjälp av den mångsidiga materialbanken kan alla barngrupper undersöka, utföra och delta i olika sorters konst- och kulturevenemang och -teman.

Innehållet i Kulturen uppforstar! -helheten bygger på olika evenemang som ordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse, och innehåller material och uppgifter om många olika evenemang. Under Helsingforsdagen firas stadens egen födelsedag, och ett annat festligt evenemang är Helsingfors festspel och Konstens natt. Helsingfors strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta marknadsevenemang, och ljusfestivalen Lux Helsinki lyser upp i vintermörkret.

På Kankarepuisto har Lux Helsinki hört till de årligt återkommande evenemangen i flera år. ”Lux Helsinki piggar upp årets mörkaste tid, och vi har firat genom att tillsammans med barnen bygga ett eget Lux-evenemang på daghemmet, både här på Kankarepuisto och Daghemmet Kotilo, där jag arbetade tidigare”, berättar Kirsi Koivunotko. ”Leken är barnens gemensamma språk. Vardagen på Kankarepuisto berikas av att vi har många barn med finska som andraspråk, och genom Kulturen uppforstar! -helhetens uppgifter kan alla barn delta på lika villkor i lek och konstnärliga uppgifter. Uppgifterna har inspirerat till många nya idéer, och som bäst har vi tillsammans kommit in i ett flow-tillstånd där det bubblar av nya tankar och idéer.”


Enligt Kirsi Koivunotko är de gemensamma idéerna och genomförandet tillsammans med barnen det mest givande med Kulturen uppfostrar! -uppgifterna. ”Att lära ut aktivt initiativtagande och deltagande är det finaste man kan lämna efter sig.” Bild: Kirsi Koivunotko.

Kulturen uppfostrar! -helheten stöder småbarnspedagogikens pedagogiska mål

Kulturen uppfostar! arbetar för samma mål och värderingar som Helsingfors stads planer för småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen. Helheten kompletterar även Helsingfors kulturstigar med uppgifter och information. Innehållet med hållbarhetsfokus passar delvis ihop med Räv-modellen, som främjar arbetet med hållbar utveckling och skapandet av en hållbar framtid. Kulturen uppfostrar! -helheten stöder både Helsingfors plan för kulturfostran och stadsstrategins principer, och erbjuder alla en likvärdig möjlighet att ta del av kultur runtom i staden.

”Jag har hittat många bra idéer på Kulturen uppfostrar! -nätsidan, och bra idéer lönar det sig alltid att använda”, resonerar Koivunotko, som alltid är på jakt efter ny inspiration. Uppgiftsbanken hörde hon talas om genom en utbildning. Koivunotko upplever att kopplingen till de pedagogiska målen underlättar planeringen på daghemmen, då verksamheten även ska stöda till exempel den nationella läskunnighetsstrategin och vara inkluderande. Det framgår tydligt i Kulturen uppfostrar! -uppgifterna vilka kopplingar till planerna för småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen och Räv-modellen som finns i dem.

”Det är lätt att inkludera uppgifterna i vardagen inom småbarnspedagogiken, och jag har på sociala medier sett att de passar bra in i vardagen även inom familjedagvården”, säger Koivunotko. Kulturen uppfostrar! -helheten och andra liknande uppgifter och material fungerar enligt henne stärkande för personalens arbete och förenklar planerandet av verksamheten.

Enligt Koivunotko är kulturfostran en viktig del av småbarnspedagogiken, och i bästa fall stärker den familjernas gemensamma upplevelser av kultur och konst i staden. ”Familjerna har till exempel kunnat besöka Strömmingsmarknaden, och så får barnen delta i att bygga upp en egen Strömmingsmarknad på daghemmet”. En central del av Kulturen uppfostrar! är även att utveckla barnens identitet som helsingforsbor genom evenemang och uppgifter. De olika evenemangen blir också traditioner som bidrar till daghemmets årsrytm.


Strömmingsmallar att pyssla med finns i en av Kulturen uppfostrar! -uppgifterna. Bild: Kirsi Koivunotko.

Strömmingsmarknadsuppgifterna tog marknadsstämningen till daghemmet

Olika införskaffningar och leveranser hade gjort att man på daghemmet Kankarepuisto hade en massa extra papplådor. Barnen hittade på att bygga 77:ans buss, som många barn tar sig till och från daghemmet med, av lådorna. ”Strömmingsmarknadens uppgiftsbank inspirerade oss till en fantasilek med bussen, som nu istället tog oss till Salutorget för att njuta av marknadens höststämning”, berättar Koivunotko. ”Vi byggde upp ett fiskeställe inomhus och pysslade strömming att fiska upp enligt mallen i uppgiftsbanken. När barnen fått en strömming på kroken fick de även en egen fiskramsa.” En vuxen läste upp ramsan, och Koivunotko betonar att det är viktigt att även den vuxna är inne i lekens värld tillsammans med barnen. På Kankarepuistos egna strömmingsmarknad fick alla förutom att fiska strömming även lyssna på dragspelsmusik, bekanta sig med böcker med fisktema och bygga ett eget marknadsstånd. ”Aktiviteten, samarbetet och ljudlandskapet gjorde att det kändes som att verkligen vara på marknaden.”

I år planeras en ännu större Strömmingsmarknad än förra året på Kankarepuisto, som dessutom kommer att kombineras med en skördefest. Att tillsammans uppleva och känna är en central del av festligheterna, som ordnas på daghemmets gård. Daghemmets vuxna skapar stämning genom att klä ut sig till strömmingar, morötter och pumpor. På gården grillas färska grönsaker och fisk, och alla får tillsammans njuta av höstens dofter och smaker.  

Hemliga Strömmingens Strömmingsorientering ordnas för andra året i rad på Helsingfors Strömmingsmarknad. Orienteringen går av stapeln under marknadsveckans torsdag, i år 10.10. På daghemmet Kankarepuisto planerar i alla fall ett par grupper att utöver de egna festligheterna delta i orienteringen.