Helsingin juhlaviikoilla tarkastellaan keinoälyn ja taiteen kohtaamisia

Juhlaviikkojen ohjelma täydentyy yhdysvaltalaisen muusikko-taiteilija Holly Herndonin esityksellä, Rimini Protokoll -ryhmän Uncanny Valley -teatteriesityksellä yhteistyössä Espoon Kaupunginteatterin kanssa sekä keskustelutilaisuudella EMMA – Espoon modernin taiteen museon Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn avajaisviikonloppuna.

Yhdysvaltalainen musiikkia, teknologiaa ja taidetta työssään yhdistelevä Holly Herndon saapuu Juhlaviikoille IP-esityksellään yhdessä Holly+:n ja Philomela-kuoron kanssa. Holly+ on Herndonin digitaalinen kaksonen, mutta hahmon äänellä voi laulaa kuka tahansa. 

Herndon on väitellyt tohtoriksi arvostetusta Stanfordin yliopistosta aiheenaan ääni ja koneoppiminen. IP on ensimmäinen osa uutta teossarjaa, jossa Herndon keskittyy äänen esittämisen tekniikoihin. Laulajat ottavat toisten äänet omikseen ja soittimien sävelet muuntuvat tunnistamattomiksi. Philomela-kuoro ja konsertin yleisö osallistuvat teokseen kutsu ja vastaus -laulutekniikan avulla.

“Holly Herndon tekee uraauurtavaa taidetta ja tutkimusta keinoälyn, äänen ja yhteisöllisyyden risteyskohdassa. Olemme erityisen iloisia, että Herndonin uuden teossarjan ensimmäinen osa IP saadaan ensi-iltaan tämän vuoden Helsingin juhlaviikoille”, sanoo Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Holly Herndonin ensi-ilta IP yhdessä Holly+:n ja Philomela-kuoron kanssa Tanssin talon Pannuhallissa perjantaina 26.8. klo 20.30 ja sunnuntaina 28.8. klo 18. Liput ovat myynnissä Lippu.fi-kanavissa.

Keinoälyn ja robotiikan ulottuvuuksia Espoossa

Espoon Kaupunginteatterissa nähdään 18.–20.8. Berliinissä vaikuttavan taiteilijaryhmän Rimini Protokollin esitys Uncanny Valley, jossa tutkitaan sitä outoa tunnetta, jonka liian ihmismäinen robotti meissä herättää.  Muun muassa dokumenttiteatteriesityksistään tunnettu Stefan Kaegi tekee Uncanny Valleyssa ensimmäistä kertaa yhteistyötä kirjailijan kanssa: saksalainen näytelmätekkirjailija Thomas Melle toimii mallina hänestä tehtävälle replikalle, robottikaksoisolennolle.

Rimini Protokoll: Uncanny Valley Espoon Kaupunginteatterin Louhisalissa to 18.8. klo 18 ja 20.30, pe 19.8. klo 18 ja 20.30 sekä la 20.8. klo 15. Liput ovat myynnissä Lippu.fi-kanavissa.

Ihmisen ulkopuolisen älyn teema täydentyy, kun Juhlaviikot ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo järjestävät keskustelutilaisuuden Art and Artificial Intelligences Espoo-päivänä lauantaina 27.8. klo 13. Tilaisuuteen osallistuvat Holly Herndon sekä EMMAn Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn taiteilija Sougwen Chung. Keskustelua vetää Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

EMMA Talks x Helsinki Festival: Art and Artificial Intelligences la 27.8. klo 13.00.

Kevin Aboschin teossarja RYJ luo Juhlaviikkojen visuaalisen ilmeen 

Teknologian ja taiteen suhde näkyy myös Juhlaviikkojen vuoden 2022 ilmeessä. Irlantilainen taiteilija Kevin Abosch on luonut festivaalia varten suomalaisille tutusta ryijystä sarjan digitaalisia teoksia yhteistyössä keinoälyn kanssa. Vanhaa ja uutta ainutlaatuisella tavalla yhdistävä RYJ-teossarja levittäytyy Juhlaviikkojen tapahtumapaikoille elokuussa, jolloin teossarja julkaistaan kokonaisuudessaan myös verkossa. Marko Ahtisaari ja yrittäjä Jaakko Tapaninen keskustelivat Aboschin kanssa taiteesta ja teknologiasta, lohkoketjuista ja NFT-kulttuurista Hybrid Times -podcastissa. Podcast-jakso on kuunneltavissa Spotifyssa sekä Apple Podcast ja Google Podcast -palveluissa.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 12.8.–4.9.2022. Festivaaliohjelma kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa helsinkifestival.fi.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, hasan & partners, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta ja Renault.