Varhaiskasvatuksen Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus käyttöön Helsinki-päivänä

Helsingin tapahtumasäätiön varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen suunnattua Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuutta hyödynnettiin päiväkodeissa ensikertaa Helsinki-päivänä. Toiminnallinen materiaalipankki tehtävineen johdattaa lapsiryhmät erilaisten taide- ja kulttuuritapahtumien sekä -teemojen äärelle tutkimaan, toteuttamaan ja osallistumaan.

Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden sisältö rakentuu Helsingin tapahtumasäätiön toteuttamien tapahtumien ympärille: Helsingin oma syntymäpäivä Helsinki-päivä, Juhlaviikot ja sen Taiteiden yö, Suomen vanhimmat markkinat eli tietysti Stadin Silakkamarkkinat sekä pimeän vuodenajan ilonpilkahdus, Lux Helsinki -valofestivaali. Helsinki-päivän materiaalipankki jaettiin helsinkiläisiin päiväkoteihin keväällä. Muiden kokonaisuudessa mukana olevien tapahtumien materiaalipankit valmistuvat myöhemmin, seuraavana elo–syyskuun taitteessa vietettävän Helsingin juhlaviikkojen.

“Päiväkodin vuodenkiertoon on jo aiemmin kytkeytynyt erilaiset juhlat kuten sadonkorjuu ja valon viikot talvella. Kulttuuri kasvattaa! -tehtävät tarjoavat valmiita ideoita näiden teemojen huomioimiseen ikätasolle sopivasti, esimerkiksi Helsinki-päivän tehtävät erityisesti kevään kasvun ihme -teemaan. Päiväkodissa tehtävien osioiden lisäksi kokonaisuus tarjoaa ideoita retkiin”, päiväkoti Hopealaakson varhaiskasvatuksen opettaja Emmy Sainio iloitsee.

Varhaiskasvatussuunnitelmaa tukevaa toimintaa

Kulttuuri kasvattaa! tukee Helsingin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien arvoja ja tavoitteita sekä täydentää Helsingin kulttuuripolkua tarjoten sen varrelle tietoja ja tehtävää. Lisäksi kokonaisuuden kestävyyskasvatukselliset sisällöt nivoutuvat osittain yksiin Helsingin kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita ja kestävän tulevaisuuden tekemistä edistävän Kettu-mallin kanssa. Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus tukee Helsingin kulttuurikasvatussuunnitelman ja kaupunkistrategian mukaisia periaatteita sekä tarjoaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia kokea kulttuuria ympäri kaupunkia.

Vastaavuudet suunnitelmien tavoitteisiin ja oppimisen alueisiin sekä soveltuvat kettu-tehtävät on merkitty selvästi esille materiaalipankin tehtäviin.

“Kulttuuri kasvattaa! -materiaalin käyttö on ollut helppoa ja selkeää. Lisäksi tehtävistä näkee suoraan niihin liittyvät oppimisen alueet, mikä on kätevää pedagogisen työn suunnittelun kannalta”, tehtäviä jo hyödyntänyt Sainio kertoo.

Helsinki-päivän materiaalipankkia hyödynnettiin päiväkodeissa

Laajasti ympäri kaupunkia maanantaina 12.6. juhlittu Helsinki-päivä innosti helsinkiläisiä päiväkoteja tarttumaan Kulttuuri kasvattaa! -tehtäviin. Helsingin tapahtumasäätiö lähetti päiväkoteihin kutsun tutustua Helsinki-päivän tehtäviin keto-orvokin siemenin varustettuna. Muun muassa Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan päiväkoti Hopealaakson pienten ryhmä oli kylvänyt siemenet päiväkodin pihalle.

Päiväkoti Hopealaakson varhaiskasvattajat olivat tutustuneet Helsinki-päivän tehtäväkokonaisuuden kautta Helsinki-päivän perinteisiin kuten pormestarin aamukahveihin raparperipiirakoineen, Helsinki-päivän vauvaan elävän kuvan muodossa ja ansioituneille helsinkiläisille jaettaviin kultaisiin Helsinki-mitaleihin, jotka päiväkotilaiset voivat tehdä itse.

“Raparperipiirakan leipominen nivoutuu hyvin sydänliiton ruokakasvatushankkeeseen, jossa koko päiväkotimme on ollut mukana. Helsinki-päivään liittyvä leipomistehtävä tuli osaksi varhaiskasvatuksen pedagogista suunnitelmaa, jota tehtiin yhteistyössä palvelukeskuksen henkilöstön kanssa”, Hopealaakson varajohtaja  Päivi Toivonen toteaa.

Helsinki-päivän Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus sisältää yhteensä 14  tehtävää, jotka on jaettu Tutki!- ja Toteuta! -osioiden alle. Lisäksi erityisesti varhaiskasvatusikäisille sopivat Helsinki-päivän menovinkit on koottu Tervetuloa!-osion alle. Tehtävissä on pyritty huomioimaan päiväkotiryhmien ainutlaatuisuudet sekä erimittaiset resurssit. Tehtävien suunnittelussa on huomioitu varhaiskasvattajilta suoraan kerätyt ideat ja palautteet, ja Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiantuntijat ovat antaneet niihin omat kommenttinsa. Tehtävät ovat sovellettavissa helposti kullekin ryhmälle sopivalla tavalla.

Tavoitteena tuoda kulttuuritapahtumien antia myös pienten lasten päiväkotiarkeen

“Meillä on Helsingin tapahtumasäätiössä ollut toiveena luoda jotakin, jonka avulla mahdollisimman moni lapsi pääsisi osalliseksi kaupunkimme erilaisista taide- ja kulttuuritapahtumista sekä -sisällöistä – siis omasta kulttuuriperinnöstään. Tärkeintä on ollut luoda kokonaisuus, jota jokaisen on mahdollista hyödyntää valitsemallaan tavalla. Paketista voi ottaa käyttöön vain pienen osasen, tai vaihtoehtoisesti inspiroitua rakentamaan sen avulla laajan kokonaisuuden, kuten vaikkapa oman tapahtumapäivän ohjelmanumeroineen! Tehtävien kautta kulttuurisisältöihin voi tutustua ihan vaikka omassa pihapiirissä, vaikka toki me kannustamme saapumaan myös ihan paikan päälle kokemaan tapahtumia livenä!

Toivomme, että kokonaisuudesta on iloa ja hyötyä varhaiskasvatuksen arkeen. Tehtävissä painottuu päiväkotimaailma, mutta yhtä hyvin niitä voi soveltaa vaikka perhepäivähoidon tai leikkipuiston toimintaan – miksei koulujen tai vaikka ihan perheidenkin käyttöön! ” kokonaisuudesta Helsingin tapahtumasäätiössä vastaava Sanjaana Gavalas kertoo.

Tutustu Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuteen

Kuva: Petri Anttila