Cat Power, Carla Bruni, Giant Robot ja monia muita Helsingin juhlaviikkojen Huvilaan

Helsingin juhlaviikkojen Huvilan ohjelmaan on vahvistunut useita kiinnostavia kansainvälisiä artistivieraita kuten Brandee Younger, Hermanos Gutiérrez, Ride ja Markus Krunegård. Kotimaisista artisteista vain Huvilaan räätälöityjä erityiskonsertteja tarjoilevat muun muassa Anna Puu, Antti Autio ja Kimmo Pohjonen. 

Helsingin juhlaviikkoja vietetään Huvilassa kahden ja puolen viikon ajan 15. elokuuta alkaen. “Tänä vuonna Juhlaviikoilla esiintyy monta omaäänistä kansainvälistä naisartistia, kuten Cat Power, Carla Bruni ja Brandee Younger – kaikki ensimmäistä kertaa Huvilassa. Onnistuimme luomaan Huvilaan oman kauteni vahvimman ohjelman”, viimeistä vuotta Helsingin juhlaviikkojen taiteellisena johtajana toimiva Marko Ahtisaari kertoo. 

Cat Power tulkitsee Bob Dylania sekä monia muita hienoja artistivierailuja maailmalta

Tämän vuoden kansainvälisten artistivierailujen kärkitapauksiin lukeutuu yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijä Cat Powerin konsertti, jossa artisti esittää oman versionsa ikonisesta Bob Dylanin Manchester Free Trade Hallin konsertista vuodelta 1966. Konsertista tehty äänite oli tuolloin virheellisesti nimetty Royal Albert Hallissa taltioiduksi. Maailmalla ylistetty Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall -konsertti lämmitellään käyntiin Juhlaviikkojen taiteellisen johtajan Marko Ahtisaaren luotsaaman Construction-yhtyeen johdolla. 

Ranskan tunnetuimpiin artisteihin lukeutuva Carla Bruni tekee Suomen-debyyttinsä Huvilassa. Viimeisimmän levynsä Carla Bruni vuonna 2020 julkaissut laulaja-lauluntekijä esittää kattavan läpileikkauksen uransa hienoimmista kappaleista. Konsertti-illan aluksi kuullaan Kaija Saariahon viimeisiksi teoksiksi jääneessä Innocence-oopperassa esiintynyttä ja Saariahon tukemaa etnopop-artisti Vilma Jäätä.

Juhlaviikot tuo jazz-musiikin kansainvälisenä vieraana Helsinkiin Brandee Youngerin, joka on onnistunut nostamaan merkittävästi harpun roolia nykyjazzissa. Yhdysvaltalainen harpisti, säveltäjä, opettaja ja konserttikuraattori esiintyy UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Avausartistina lavalle nousee ensimmäisenä suomalaisena Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saanut kansanmuusikko ja kantelevirtuoosi Maija Kauhanen.

Ecuadorilais-sveitsiläinen veljesduo Hermanos Gutiérrez tuo kiehtovasti niin 1950-luvun latinalaisamerikkalaiseen perinnemusiikkiin, Texasin ja Meksikon aavikkobluesiin kuin Ennio Morriconen elokuvallisiin maisemiinkin pohjautuvan kitaravetoisen instrumentaalimusiikin Huvilaan. Maailmalla konserttisaleja loppuunmyyvän duon kesäkuussa julkaistava kuudes albumi Sonido Cosmico on odotettua jatkoa Grammy-ehdokkuuden saaneelle levylle El Bueno y el Malo.

Kitaravetoisen musiikin kattausta vahvistaa myös vaihtoehtomusiikin historiaan itsensä kirjoittanut brittiyhtye Ride. Alkuperäiskokoonpanossaan Huvilaan saapuva nelikko esittää uransa ensimmäiset levyt Nowhere ja Going Blank Again kokonaisuudessaan. Nämä 1990-luvun alussa ilmestyneet albumit lukeutuvat shoegaze-genren merkittävimpiin tuotoksiin. Illan avaa viime syyskuussa debyyttialbuminsa Nekorok julkaissut kotimainen instrumentaaliyhtye Tinyhawk & Bizzarro.

Ulkomaisten artistivieraiden monitahoiseen tarjontaan lukeutuu myös jo aikaisemmin julkaistu, 40-vuotista uraansa juhliva Angélique Kidjo, jonka avausartistiksi on vahvistunut viime vuonnakin Huvilassa esiintynyt F.

Huvilassa koetaan kahtena iltana Suomi–Ruotsi-rakkautta 

Juhlaviikkojen Huvila-ohjelmaan on rakennettu kaksi erityistä iltaa, jolloin lavalle nousevat vuoroin suomalainen ja ruotsalainen laulaja-lauluntekijä. Ruotsin rakastetuimpiin artisteihin lukeutuva ja Suomessa lämpimän vastaanoton ensimmäisellä suomenkielisellä sooloalbumillaan Nokia & Ericsson (2023) saavuttanut ruotsinsuomalainen Markus Krunegård saa aisaparikseen esikuvansa ja innoittajansa Mikko Joensuun. Joensuu julkaisi alkuvuodesta kehutun Long Ark -albumin, jota edelsi kuuden vuoden julkaisutauko.

Helmikuussa neljännen albuminsa Täällä sinua kaivataan julkaissut Antti Autio on noussut viime vuosina yhdeksi kotimaan arvostetuimmista uuden sukupolven laulaja-lauluntekijöistä. Huvilassa Aution yhtye laajenee jousisektiolla. Yleisön ja lavan Autiolle lämmittelee Huvilaan palaava ruotsalaisartisti Loney Dear. Peter Gabriel on kuvaillut Loney Dearia “ainutlaatuiseksi lahjakkuudeksi” ja “Euroopan vastaukseksi Brian Wilsonille”.

Kotimaisten erityiskonserttien riemuloistoa ikonisella kesälavalla

Anna Puu päättää pitkän Rakkaus tappaa -kiertueensa erityislaatuiseen konserttiin Huvilassa. Artistin suurimpia hittejä ja harvemmin kuultuja helmiä kuullaan orkesterisovituksina Vantaan Viihdeorkesterin säestyksellä.

Erityisesti nuorille suunnattu IHMEPERHEEN kahden konsertin kokonaisuus nostaa lavalle lähiaikojen soitetuimmista biiseistä vastaavan Sexmanen, vuoden 2022 Uuden Musiikin Kilpailusta kansan tietoisuuteen nousseen Isaac Senen sekä perheen nuoremmat artistitulokkaat ADIn ja ROBINin. Huvilaan höyryä nostaa jo alkuillasta someilmiöksikin nousseesta Ikoni-kappaleesta tunnettu SENYA. Konsertti toteutetaan sallittuna aikaisemmin päivällä ja myöhemmin ikärajallisena. 

Nostalgiaa Huvilassa koetaan Aku Raskin ja Giant Robotin yhteisen illan sekä Samuli Edelmannin konsertin tiimoilta. Varmasti yksi Huvilan historiaan pysyvästi jäävistä kokemuksista koetaan, kun lavalle nousee kaksi pitkän yhteisen taipaleen omaavaa helsinkiläistä musiikkimaailman klassikkoa, joista Giant Robot tekee kauan odotetun paluun ja Huoratron-artistinimellä aikaisemmin toiminut Aku Raski esittelee uudelleensyntymisensä. Samuli Edelmann taas palauttaa yleisön eteen isänsä Toni Edelmannin sävellyksistä koostuvat Vaiheet- ja Vaiheet 2 -albumit kokonaisuudessaan. Muun muassa Goethen, Hessen ja Shakespearen teksteihin luodut sävellykset nousevat uusiin ulottuvuuksiin Kymi Sinfoniettan tulkitsemina. 

Kotimaisten artistien merkkipäiväkonsertteja kuullaan jo julkaistun Samuli Putron 20-vuotisjuhlan lisäksi harmonikka-artisti Kimmo Pohjoselta, joka juhlii Huvilassa 60-vuotissyntymäpäiviään.

Tunnelmallisessa Huvilassa koetaan myös erityinen musiikin ja elokuvan yhdistävä kokonaisuus, jossa ilta alkaa vuoden 2023 ilmiöksi nousseella Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvanäytöksellä. Ilta jatkuu väliajan jälkeen myös elokuvassa nähtävän Maustetyttöjen keikalla.

Huvilan avausiltana jazzin ystäville tarjoillaan ainutlaatuinen täysin kotimaisista aineksista luotu jazzorkesterikonsertti “Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio”. Kyseessä on säveltäjä-muusikko Valtteri Laurellin ja näytelmäkirjailija Emmy Karhun kymmenosainen sävellys, jonka otsikko viittaa yhteen libreton päähenkilöistä, metsänhenki Tapioon. Huvilassa kuultavan kantaesityksen esittää Laurellin johtama 17-henkinen Ricky-Tick Big Band. Kertojana ja laulusolistina kuullaan soul-artisti Emilia Siscoa

Konserttikavalkadin kotimaista tarjontaa vahvistaa Huvilaan kovasti kaivattu Pariisin Kevät, jonka avausartistina nähdään kansainvälistä uraa tekevä suomalais-kanadalainen Erika Sirola. Juhlaviikkojen bileiltaa tähdittävät rakettimaiseen suosioon nousseen, lukuisia loppuunmyytyjä klubikeikkoja tehtailleen Business Cityn ja suomiräpin heteronormatiivisuutta ravistelevan BÄMÄn yhteisilta. 

Nyt julkistettujen konserttien liput ovat myynnissä osoitteessa lippu.fi.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024. Festivaalin ohjelmaa julkistetaan lisää kevään aikana.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Elisa ja Helsingin Sanomat, sponsori Accenture sekä palvelukumppanit ovat Akun tehdas, Food Camp, Grano, Heku, Marski by Scandic ja Renault. 

Kuva: Pietari Purovaara