Uusi viidakko -taidenäyttely

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain Juhlaviikkojen aikaan (15.8.-1.9.)
Sijainti: Askartelu sisällä, näyttelyn voi sään salliessa rakentaa myös pihalle huoltajien ja ohikulkijoidenkin ihasteltavaksi
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: 
Voitte käyttää pohjana tulostettua kuvaa päiväkodista, muusta hoitopaikasta, lapsille tutusta retkipaikasta tai esimerkiksi lasten asuinpaikoista tms. Pyytäkää tarvittaessa huoltajia etukäteen ottamaan kuvat ja lähettämään ne teille. Kuvassa on hyvä näkyä rakennus ja mahdollisimman paljon ympäröivää ympäristöä. Vaihtoehtoisesti kuvan voi myös piirtää. Kuvan päälle rakennetaan viidakko eläimineen; hyödyntäkää mielikuvitusta sekä luonnon- ja kierrätysmateriaaleja!

Tavoite: Päästetään mielikuvitus valloilleen ja Juhlaviikoilla esitettävän Akram Khan Companyn Jungle Book reimagined -nykytanssiteoksen innoittana suunnitellaan, miltä tutut ympäristöt näyttäisivät, mikäli niiden ylle ilmeistyisikin viidakko eläimineen! Taiteilun lomassa voi virittää ikätasoista keskustelua ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista esimerkiksi ilmastoon, lämpötiloihin ja luontoon. Ilmastokasvatukseen saa vinkkejä ja tukea FEE Suomen julkaisusta Pieni opas ilmastokasvatukseen.

Sisältöä myös Kettu-tehtäviksi!


Tehtävän avulla valmistuu hieno Uusi viidakko -näyttely. Näyttely voi olla auki vaikka koko Juhlaviikkojen ajan 15.8.-1.9.2024. – muistakaa kutsua huoltajat ja muut teoksia ihastelemaan!

Ohjeet:

1. Pohja: Tulostettu tai piirretty kuva tutusta ympäristöstä
Ottakaa yhdessä kuva päiväkodista tai muusta hoitopaikasta tai pyytäkää ryhmän lasten huoltajia ottamaan kuva kunkin asuintalosta pihapiireineen. Kuvan voi ottaa myös vaikka ryhmän lempi retkeilypaikasta – mikä tahansa lapsille tuttu paikka käy! Kuvissa on hyvä näkyä mahdollisimman paljon pihaa tai muuta ympäristöä. Kuvat tulostetaan jokaiselle pohjaksi, jonka päälle lähdetään askartelemaan.

2. Askarrellaan kuvan päälle uusi viidakko
Miltä näyttäisi, jos tutun paikan sijaan alueelle kasvaisikin runsas viidakko? Kasvaako parkkipaikalla korkea heinikko? Muriseeko leijona puskan takana? Kiipeileekö apinat katolla vai kiemurtelevatko käärmeet ikkunoissa? Lähdetään luomaan viidakkoa pohjan päälle!

Toteutustapa on vapaa. Hyödyntäkää askartelussa luonnosta löytyviä – ja kierrätysmateriaaleja.

Sisältöjä kettu-tehtäviksi

Taiteilija-Kettu vinkkaa kokeilemaan marjataidetta! Hyödyntäkää viidakkoteoksissanne marjoja ja myös muita luonnonmateriaaleja kuten heinää, kasveja, kiviä, hiekkaa jne!

Viisas-ketun käpälissä korostuu ajatushautomot eli yhdessä ajattelun hetket. Niissä kehittyvät oman ajattelun, ajatusten sanoittamisen ja muiden kuuntelemisen taidot. Tehtävän teemoja (ilmastonmuutos, sen vaikutukset luontoon, eläinten valtaamat kaupungit jne) kannattaa haudutella yhdessä! Viisas-ketun mukaan yhdessä ajattelun ei tarvitse olla paikallaan istumista, vaan samalla voi vaikkapa piirrellä – pohdinnoista voikin saada myös ideoita omaan taideteokseen.


Muista dokumentoida! Uusi viidakko -askartelusta ja näyttelystä saa upeita muistoja ryhmäporfolioon.

Sujauta someen! Kuvia teoksista ja näyttelystä kannattaa jakaa myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme


Pikapalaute Uusi viidakko -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?

Kuva: Ambra Vernuccio