Viidakkoon nousee myrsky

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain Juhlaviikkojen aikaan (15.8.-1.9.)
Sijainti: Sisällä tai ulkona
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle: Tehtävän voi tehdä seisaalleen tai istualleen ringissä. Opettaja ohjaa liikkeen kulkua ja voi tarvittaessa antaa suullisia ohjeita. Yhdessä äänten tuottaminen luo myrskyisän äänimaiseman.

Tavoite: Tehtävän tavoitteena on hahmottaa, minkälaisia ääniä omasta kehosta syntyy, ja oivaltaa yhdessä tuotetun äänen vaikutus. Äänen tuottamisen lisäksi voi virittää ikätasoista keskustelua ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista säähän – esimerkiksi lisääntyviin sateisiin ja ukkosmyrskyihin. Ilmastokasvatukseen saa vinkkejä ja tukea FEE Suomen julkaisusta Pieni opas ilmastokasvatukseen.


Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2024 kansainvälinen tanssivierailu on ajankohtaisista teemoistaan ja mielikuvituksellisuudestaan tunnetun, palkitun ja monitahoisen tanssitaiteilijakoreografi Akram Khanin Jungle Book reimagined. Nykytanssiteos perustuu Rudyard Kiplingin rakastettuun klassikkoon Viidakkokirja. Lavalla nähdään kymmenen kansainvälistä huipputanssijaa sekä henkeäsalpaavaa animaatiota ja näyttämötaidetta.


Viidakkoon nousee myrsky -äänileikki

Akram Khanin Viidakkokirjan uudelleentulkinta paneutuu ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden teemoihin. Tanssillista tarinaa elävöittää säveltäjä Jocelyn Pookin ja äänisuunnittelija Gareth Fryn upea äänimaisema. Lähdetään kokeilemaan, millaisia ääniä ja tunnelmia syntyy ihan omin avuin!


Ohje:
Viidakkoon on nousemassa myrsky. Myrskyn äänet saadaan aikaiseksi omaa kehoa käyttäen. Myrsky alkaa hiljaisesta tuulesta ja nousee ukkosmyrskyyn.

  • Tuulen ääni: Aloitetaan hieromalla kämmeniä yhteen, jotta saadaan aikaan tuulen suhina. Voit myös kokeilla tuottaa suhinaa suulla.
  • Sadepisarat: Kun tuuli yltyy sateeksi, napsuttele kevyesti sormia tai taputtele niitä kevyesti poskilla. Sateen voimistuessa voit siirtää taputtelun rintakehään, sitten vatsaan ja lopuksi reisiin. Myrsky nousee ja rummutus kiihtyy.
  • Ukkonen: Sateen ääntä rummuttaessa voit ajoittain hypähdellä ja tömistellä, aivan kuin ukkonen.
  • Myrskyn laantuminen: Kun myrsky alkaa laantua, vähennä rummuttamista reisiin. Siirrä rummutus samaa reittiä takaisin: vatsasta rintakehään, poskiin ja lopulta takaisin kämmenten hieromiseen, tuulen suhinaan.
  • Linnut: Myrskyn jälkeen linnut heräävät alkavat visertää. Ne, jotka osaavat viheltää, voivat vihellellä ja muut voivat mukailla lintujen ääniä.

Muista dokumentoida! Myrskypyrähdyksestä saa ropisevan videon ryhmäportfolioon!

Sujauta someen! Kuvia ja videoita kannattaa jakaa myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa:
#ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #ilmaisunmonetmuodot #kasvanliikunjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Kasvan, liikun ja kehityn


Pikapalaute Viidakkoon nousee myrsky -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?

Kuva: Ambra Vernuccio