Lux Helsinki

Valonpilkahdus keskellä pimeää!

Vuosittainen Lux Helsinki -valofestivaali levittäytyy ympäri Helsinkiä ja tarjoilee häikäisevää valotaidetta keskelle pimeintä vuodenaikaa. Yli puoli miljoonaa kävijää saapuu vuosittain ihailemaan, kun tutut rakennukset ja tilat muuntuvat hetkeksi ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Valon voiman ja kauneuden synnyttämät elämykset houkuttelevat nauttimaan talvisesta kaupunkifestivaalista.


Lux Helsinkiä vietetään 13.–7.1.2024. Varhaiskasvatuksesa valoa voi juhlistaa vaikka koko tammikuun ajan!

Tutki!- ja Toteuta! -tehtävien avulla tutustutaan valoon – mitä valo on, missä sitä on, miltä se näyttää ja mitä se saa aikaan. Sukelletaan valon ja varjon leikkeihin ja harjoitellaan löytämään turvaa myös siellä, missä valoa ei ole. Tehtävien avulla luodaan valoilla tarinaa ja taidetta sekä valaistaan omaa arkiympäristöä uudella tavalla. Tehtäviä voidaan toteuttaa toisistaan irrallisina ja jakaa pidemmälle ajalle, tai niiden avulla voidaan toteutettaa koko talon yhteinen valofestivaali, jonne myös huoltajat kutsutaan vierailemaan. Tervetuloa!-osiosta löytyvät Lux Helsinki -valofestivaalin tarkemmat tiedot ja vierailuvinkit. Tämän sivun alaosassa on vastuullisia vinkkejä, jotka kannattaa huomioida kun lasten kanssa käsitellään valoteemaa.

Vastuullista valoa

Lux Helsinki on vastuullinen tapahtuma, ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan vuosittain. Festivaali huolehtii erityisesti esimerkiksi energiankäytöstä ja -laadusta, jätteistä, logistiikasta ja liikkumisesta sekä hankinnoista. Myös Kulttuuri kasvattaa! -tehtävät on suunniteltu kestävää kehitystä ja -tulevaisuutta tukeviksi. Tarkemmin Lux Helsinki -festivaalin vastuullisuudesta voitte lukea tapahtuman info-sivulta


Valo on energiaa
Aina kun pidämme valaisimia päällä, kulutamme energiaa – sähköä. Valoja kannattaakin sammuttaa valotaiteilujemme ympäriltä, se antaa sekä valoille lisää hehkua että auttaa säästämään energiaa. 

Tehtävien lomassa voidaankin toteuttaa salapoliisityö ja tarkkailla, muistaako huoneesta viimeiseksi poistuva varmasti sammuttaa valot. Palaako valoja jossakin turhaan? Ovathan kaikki lamput vähänkuluttavia LED-lamppuja? 

Energialla on väliä
Ilmaston kannalta on suuri merkitys sillä, millä tavalla energia on tuotettu – onko se fossiilista vai uusiutuvaa. Energiateemaa voi lasten kanssa syventää esimerkiksi tutustumalla erilaisiin energiamuotoihin. Taitava-kettu on tässä oiva apuri – Kettu-kirjan sivuilla 32-33 on mukana myös energiaan liittyviä tehtäviä! Aukeaman s.34-25 faktat ja tavoitteet laajentavat energiaosaamista. 

Millaista sähköä teille tulee? Ottakaa selvää! Mikäli se ei ole uusiutuvaa, voisitteko lasten kanssa tehdä aiheesta kirjeen sille taholle, joka tilaa sähkön tiloihinne?