Vihreä keidas

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain ennen Lux Helsinkiä tai sen aikaan 8.–12.1.2025
Sijainti: Sisällä ja ulkona
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan

Kesäinen vehreys tulee takaisin keskelle kylmää tammikuuta, kun Espan puisto muuttuu valotaiteilija Kari Kolan käsissä vihreän valon maailmaksi. Kola tunnetaan myös esimerkiksi Saana-tunturin valaisusta osana Suomi 100-juhlavuotta. Vihreä valo symboloi tasapainoa, turvallisuutta ja rauhaa ja sen sanotaan lisäävän luovuutta ja parantavan keskittymiskykyä. Teos kutsuu irrottautumaan arkisesta kiireestä ja uppoutumaan vihreän värin rauhoittavaan vaikutukseen. Teoksen tunnelmaan voi virittäytyä lasten kanssa muun muassa seuraavien kysymysten kautta:

  • Mikä on vihreää?
    Pohtikaa yhdessä, mitä vihreää lapset näkevät ympärillään tai minkä he tietävät olevan vihreää (esim. puut, nurmikko, eläimet, lelut). Kootkaa yhdessä lista vihreistä asioista ja jutelkaa siitä, miksi tietyt asiat ovat vihreitä. Voitte myös tehdä pienen vihreän värin etsimisleikin ja etsiä päiväkodin tiloista ja pihalta vihreitä esineitä tai asioita. Löytöjä voi koota yhteiseen katselupisteeseen. Vertailkaa ja laskekaa löytöjä yhdessä.
  • Väritystehtävä vihreän sävyillä
    Lapsille jaetaan värityskuvia tai tyhjiä papereita ja vihreitä värikyniä tai -liituja. He voivat värittää ja sekoittaa eri vihreän sävyjä oman mielensä mukaan. Voitte jutella siitä, mitä ajatuksia vihreä väri herättää.
  • Miten vihreä auttaa meitä rauhoittumaan?
    Kysytään lapsilta, auttaako heitä rauhoittumaan, kun he katsovat esimerkiksi puita tai metsää. Voitte puhua siitä, miten värit voivat vaikuttaa siihen, miltä meistä tuntuu.
  • Vihreä maisema -hengitysharjoitus: Ohjaa yksinkertainen hengitysharjoitus: pyydä lapsia kuvittelemaan vihreä maisema, kuten niitty tai metsä. Pyydä heitä hengittämään syvään sisään ja ulos ja kuvittelemaan, että he täyttyvät rauhoittavalla vihreällä valolla.

Toteutetaan vihreä keidas – sisälle tai ulos!

Sisällä: Luodaan tunnelmallinen keidas

Talven keskellä saatamme huomata kaipaavamme toisinaan kevään ja kesän vehreyttä ja värikkyyttä. Tiloihin voi luoda oman vihreän keitaan – olisiko kyseessä aurinkoinen puisto, hämärä metsä vai villi viidakko? Pohtikaa yhdessä, millaisen tunnelman haluatte luoda keitaaseen. Alla näette joitakin ehdotuksia eri elementeistä.

Tarvikkeet: Tehtävää varten tarvitaan askartelutarvikkeita, isoja seinäpapereita, joustavaa putkea tai narua, leluja, led-tuikkuja tai led-valoketjuja, kankaita, mattoja, bluetooth-kautin tai cd-soitin äänimaiseman luomiseen.

  • Tilan katossa voi risteillä narusta tai vastaavasta materiaalista tehtyjä oksia tai liaaneja, joista roikkuu itse askarreltuja lehtiä ja kasveja. 
  • Keitaan katon, seinät tai lattian voi valaista erilaisten värivalojen tai vetoketjujen avulla.    
  • Keitaassa voi soida äänimaisema, johon kuuluu lintujen laulua, heinäsirkkojen sirinää tai muita luontoääniä.  
  • Keitaassa on paljon elämää: itse askarreltuja eläinhahmoja, kasveja, kukkia ja luonnon elementtejä vaikkapa isolle seinäpaperille kiinnitettyinä sekä eläinleluja. 
  • Keitaaseen voi luoda pehmentäviä elementtejä kankaiden ja mattojen avulla. Isolla matolla voi rentoutua kuin pehmeällä nurmikolla ja aistia keitaan tunnelmaa.

Kuvat: Haminan Keskikaupungin vuoropäiväkoti (Instagram-postaus täällä)


Ulkona: Tehdään vihreitä valolyhtyjä

Luodaan talvisen pihan keskelle pieni tai suuri vihreä keidas muistuttamaan meitä kesäisistä puistoista ja kaikkialla näkyvästä vihreydestä.

Tarvikkeet: Tehtävää varten tarvitaan ämpäreitä, purkkeja, tyhjiä maito- ja mehutölkkejä, pattereilla toimivia led-valoketjuja, havuja, kukkia ym. koristeita ja (vihreää) elintarvikeväriä.

Ohjeet:

  • Tyhjien ämpäreiden pohjalle laitetaan elintarvikeväriä. Ämpäreiden reunoihin voidaan teipata koristeiksi erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten kukkia, havuja, käpyjä ym.  
  • Ujutetaan ämpäreiden sisälle pattereilla toimivaa valonauhaa. Jos ketju on pitkä, yhtä valonauhaa voi käyttää myös useampaan ämpäriin.
  • Lisätään ämpäreihin vettä, ja viedään ne kylmään jäätymään.
  • Samalla tavalla voi valmistaa jäälyhtyjä myös erilaisiin purkkeihin sekä tyhjiin maito- ja mehutölkkeihin valoilla tai ilman valoja.   
  • Kun valolyhdyt ovat jäätyneitä, kumotaan ne varovasti pois ämpäreistä ja muista muoteista. Muodostetaan pihalle valolyhdyistä omaa luovuutta käyttäen vihreä keidas, joka voi ilahduttaa myös ohikulkijoita ja laitetaan lyhtyjen valot päälle! 

Muista dokumentoida! Tunnelmia ja lasten ajatuksia kannattaa dokumentoida myös ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Jakakaa tunnelmapaloja myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #luxhelsinki. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme


Pikapalaute Vihreä keidas -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Kari Kola