Valolelunäyttely

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain ennen Lux Helsinkiä tai sen aikaan
Sijainti: Sisällä
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan, näyttely voi jäädä pystyyn esimerkiksi tammikuuksi
Ohje opettajalle ennen tehtävää: 
Tehtävä voidaan toteuttaa päiväkodista / perhepäivähoidosta löytyvillä valoilla ja leluilla, tai lapsia pyydetään tuomaan mukanaan lelujaan ja erilaisia valonlähteitä, kuten taskulamppuja, valoketjuja ja -nauhoja jne. Lisäksi tarvitaan erivärisiä värikalvoja tai silkkipapereita yms, joiden läpi valoa voidaan heijastaa. Tarvitaan myös tila (hylly, ikkunalauta, taso tms), johon näyttely pystytetään. Mikäli löytyy pieniä pahvilaatikoita tai muita vastaavia, voidaan omia valoinstallaatioita rakentaa niiden sisään.


Lux Helsinki -valofestivaaleilla 2024 nähdään Studio Vertigon valoinstallaatio End Over End. Jättimäinen vieterilelu on asetettu konteista rakennetulle tasoille ja valaistu värikkäästi.


Millaisia valoleluinstallaatioita teidän taiteilijoiltanne syntyy?

Nyt pistetään lelut, valot ja mielikuvitus pulloon, ja ravistetaan seoksesta värikkään upea valotaideteos! Studio Vertigon innoittamina annetaan lelujen – tai muiden itselle tärkeiden esineiden – hohtaa loistoaan.

Ohjeet:
Jokainen tuo mukanaan tai valitsee päiväkodista / perhepäivähoidosta lelun, kirjan tai muun itseä kutsuvan esineen. Ulkoa voi kerätä kiehtovia keppejä tai kiviä, käpyjä tai muita (muistetaan jättää elävät kasvit luontoon).

Jokainen tarvitsee myös valon lähteen (taskulampun, pienen valaisimen jne) valoteokseensa. Valonlähde voi olla myös yhteinen, jos tehdään yhteinen asetelma toisen kanssa.

Valotaideteoksille etsitään sopivat paikat. Voidaan varata yhdestä huoneesta tilaa, tai ripotella ympäri tilojen. Voidaan myös vuorotella teoksia niin, että vain yksi tai muutama ovat kerrallaan esillä.

Jotta valoleluteokset pääsisivät esiin, olisi tilan hyvä olla hämärä. Teokset voi myös rakentaa pahvi- tai muun laatikon sisään. Pahvilaatikon voi värjätä mustaksi sisältä.

Muunnelkaa valon väriä erilaisin kalvoin ja silkkipaperein. Kokeilkaa asetella valonlähteitä niin, että saatte jännittäviä valoteoksia aikaan!

Kutsukaa huoltajat ihastelemaan näyttelyä tai järjestäkää digitaalinen näyttely sähköiseen portfolioon.

Muista dokumentoida! Taiteellista prosessia ja lasten valoleluteoksia kannattaa dokumentoida myös ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Jakakaa tunnelmapaloja myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #luxhelsinki. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #ilmaisunmonetmuodot #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot


Pikapalaute Valolelunäyttely -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Janus van den Eijnden