Stadin Silakkamarkkinat

Lokakuinen perinne jo kolmensadan vuoden ajan

Silakkamarkkinoita on vietetty Helsingissä jo vuodesta 1743 lähtien, siis melkein kolmensadan vuoden ajan. Se onkin yksi Suomen vanhimmista yleisötapahtumista.

Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut kaupunkilaisten ruoanhakumatkasta syyskauden tunnelmalliseksi virstanpylvääksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. Silakkamarkkinoiden historiaan voi perehtyä kuvien muodossa esimerkiksi Silakkamarkkinoiden Instagram-tilillä tai Finna.fi-sivustolla.


Päätähtinä kalastajat ja silakat, vahvasti mukana Itämeri ja sen suojelu
Silakkamarkkinoiden keskeisiä teemoja ovat kalastuksen ja silakan rinnalla vastuullisuus, Itämeri ja sen suojelu. Tutkivien ja toiminnallisten tehtävien avulla päästään muun muassa sukeltamaan Itämeren syvyyksiin, onkimaan silakkaa, laulamaan ja soittamaan kalalauluja ja tekemään tekoja Itämeren hyväksi. Tehtävien ohessa ja leikin lomassa tulee siis myös toteutettua kestävän kehityksen ja -kasvatuksen teemoja. Lisäksi tehdään retki Kauppatorille ja vieraillaan Silakkamarkkinoilla tai järjestetään päiväkodin omat markkinat!


Tehtäviä toteuttamalla suoritetaan SilakkaSankari -diplomi!

Silakkamarkkinoiden Tutki!- ja Toteuta! -tehtäviä toteuttamalla suoritetaan samalla SilakkaSankarin diplomi! Valitkaa ja toteuttakaa Tutki!- tehtävistä ainakin kolme. Tehtävät ovat helposti suoritettavia eivätkä vaadi kovin paljon aikaa tai etukäteisvalmisteluja. Toteuta!-tehtävistä valitaan jompi kumpi: vieraillaan Silakkamarkkinoilla tai järjestetään päiväkodille omat!

Ohjeet:
SilakkaSankari -diplomin tiedosto löytyy täältä. Tulostakaa jokaiselle oma diplomi ja ruksikaa siitä ne tehtävät, jotka on suoritettu. Diplomit jaetaan lapsille, kun suunnitellut tehtävät on toteutettu. Diplomit voidaan jakaa esimerkiksi päiväkodin omien Silakkamarkkinoiden ohjelmanumerona tai minä tahansa hetkenä Silakkamarkkinoiden aikaan.