Leikitään silakkaleikkejä

Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Tarvikkeet: Leikkeihin tarvitsette omat silakat. Lisäksi valmistetaan onget: tarvitsette onkikeppejä ja lankaa siimaksi, sekä joko metallisia klemmareita ja magneetteja (mitkä vain käyvät, vaikka jääkaapin ovestakin), vahvaa rautalankaa koukuksi, vahvaa teippiä, tai mitä tahansa muuta, jolla saatte kalan napattua onkeen. Ongitut silakat voidaan asettaa ämpäriin tai mihin tahansa kippuun tai vatiin.

Meri kaloineen ja muine asukkeineen tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia mielikuvituksellisiin leikkeihin! Onko teillä jo lempileikkiä kalateemalla?


Silakkamarkkinoiden aikaan voidaan leikkiä esimerkiksi onkileikkiä tai Silakkamarkkinoita!

Leikkien avulla lapset pääsevät suoraan Silakkamarkkinoiden ytimeen; kalastamaan ja myymään silakkaa. Ennen leikkimään ryhtymistä kannattaa tutustua kalan reittiin kaislikosta lautaselle. Sydänliiton Neuvokas perhe -sivustolla on varhaiskasvatukseen sopivaa materiaalia ja kuvia, joiden avulla on helppo virittää keskustelua lasten kanssa.

> Kalan reitti -materiaalisivu
> Kalan reitti -juliste


Onkileikki

Onget olalle ja silakoita nappaamaan – näillä ohjeilla se onnistuu! Onkileikki on helppo pystyttää sisälle tai ulos.

  • Valmistakaa jokaiselle ainakin yksi oma silakka täältä löytyvän ohjeen mukaan
  • Valmistakaa tarvittava määrä onkia. Ongiksi voidaan kerätä vaikka sopivat oksat ulkoa, tai onkikeppeinä voidaan käyttää mitä tahansa suoraa tikkua – viivotin, pastakauha tai kynäkin käy! Ongen päähän kiinnitetään naru siimaksi, ja narun päähän teipataan tai solmitaan magneetti (esimerkiksi jääkaappimagneettikin käy)
  • Silakoiden suun kohdalle kiinnitetään tukevasti metallinen klemmari, johon ongen magneetti nappaa kiinni. Mitä isompi ja vahvempi, sitä paremmin se toimii onkileikissä
  • Valitaan leikkipaikka ja somistetaan onkilampi esimerkiksi sinisistä huiveista. Voisiko ulkona onkia vaikka hiekkalaatikolla?
  • Silakat asetellaan lammen pinnalle, ja aloitetaan onkiminen! Ongitut kalat voidaan kasata ämpäriin tai mihin tahansa vatiin.

Silakkamarkkinat-leikki

Silakkamarkkinat-leikki jatkaa siitä, mihin onkileikki jäi! Tässä leikissä tarvitaan ainakin kolmenlaisia leikkijöitä: kalastajia, kalakauppiaita ja ostajia perheineen.

  • Leikkijät valitsevat roolinsa, ja valmistelevat paikkansa: onkijat tarvitsevat onkilammen, kalakauppiaille tarvitaan pienet myyntikojut (esimerkiksi istuintyynyt, jumppamatot, tarjottimet tai mitkä tahansa alustat) ja ostajille koteihinsa pienet pöydät tai muut, jonka äärellä valmistaa ruokaa ja ruokailla.
  • Tarvikkeita, asusteita ja somisteita voidaan käyttää niin paljon kuin halutaan; voidaan hyödyntää esimerkiksi kotileikin astiastoja ja olisiko kalakauppiailla kaikilla vaikka hatut päässään?
  • Leikissä on kolme vaihetta, jotka voivat pyöriä kuin rattaat konsanaan! Kun kalastajat ovat onkineet silakoita, he vievät ne kalakauppiaille torille myytäväksi. Kun kauppiaat ovat myyneet silakkansa ostajille, ja ostajat valmistaneet niistä perheilleen ruokaa, palautetaan silakat jälleen lampeen ongittavaksi.
  • Leikkiä voi jatkaa tai soveltaa lasten ideoiden ja toiveiden mukaan!

Muista dokumentoida! Tunnelmia ja lasten ajatuksia kannattaa dokumentoida myös ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Jakakaa tunnelmapaloja myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #silakkamarkkinat. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #digitaalinenosaaminen #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Digitaalinen osaaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn

Pikapalaute Leikitään silakkaleikkejä -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?

Kuva: Kim Öhman