Pyssla egna strömmingar
Tidsåtgång: Flexibelt
Material: Papper, pennor och sax. Man kan också skriva ut färdiga strömmingar att färglägga. Strömmingarna håller bättre att leka med om man först laminerar eller plastar in dem.
Vad vore väl en Strömmingsmarknad utan strömming?
Var och en pysslar sina egna strömmingar!
Använd böcker eller internet, och ta reda på hur en strömming egentligen ser ut. Barnen kan sedan antingen rita sina egna strömmingar eller så kan ni skriva ut färdiga bilder att färglägga här. Låt er inspireras både av äkta och fantasiströmmingar när ni färglägger. När strömmingarna är färglagda och utklippta är det bra att laminera eller plasta in dem, så håller de bättre.
De färdiga strömmingarna blir bra rekvisita till alla Strömmingsmarknadens lekar, eller så kan de användas för att pynta daghemmets gård eller väggar med Strömmingsmarknadstema! Ni kan till exempel:
- Låta ett fiskstim simma omkring på daghemmets staket. Gör hål i de laminerade strömmingarna med en hålstans, och fäst i staketet med buntband eller snören.
- Hänga upp en rolig strömmingsinstallation i ett gårdsträd. Gör hål i de laminerade strömmingarna med en hålstans, och häng upp i grenarna med snören.
- Dekorera allas egen plats i tamburen med en egen strömming
- Tejpa upp ett silvrigt stim av strömmingar på en vägg inomhus. Vartåt är de på väg?
Hittar ni på fler roliga dekorationsidéer? Dela era strömmingsinstallationer på sociala medier med taggarna #kulturenuppfostrar och #strömmingsmarknad och låt andra inspireras av era idéer!
…
Kom ihåg att dokumentera! Ni kan dokumentera stämningar och barnens tankar i er gruppportfölj
Publicera i sociala medier! Ni kan lägga till bilder på era sociala medier-konton med hashtaggarna #kulturenuppfostrar och #strömmingsmarknad. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #kulturellochkommunikativkompetens #digitalkompetens #förmågaattdeltaochpåverka #minamångauttrycksformer #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #småbarnspedagogik #helsingforslärsig
Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål:
* Förmåga att tänka och lära sig
* Kulturell och kommunikativ kompetens
* Digital kompetens
* Förmåga att delta och påverka
Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande:
* Mina många uttrycksformer
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning