Vi ser på videor om Östersjön

Tidsåtgång: Flexibelt
Anvisningar för läraren innan uppgiften: För att se på videorna behöver ni någon form av apparat med internetuppkoppling. Beroende på vilka apparater ni har tillgång till och gruppstorleken kan ni använda till exempel en surfplatta, bärbar dator eller smart board.

Vi ordnar ett digitalt dyk i Östersjöns djup!

Östersjön är ett bekant hav för oss alla. Vi kan skymta det i metrons fönster, på det kan vi ta oss runt omkring i skärgården, och på sommaren svalka oss med ett dopp i det blå. Vart vi än följer stadens strandlinje kan vi se dess glitter. Men hur ser det ut under ytan? Vad döljer sig i havets djup?

Instruktioner:

  • Leta fram några olika videor där man dyker ner under Östersjöns yta. Under instruktionerna finns några tips. Ni kan också se på kortare snuttar av videorna.
  • Genom att mörklägga rummet kan man göra videostunden mer stämningsfull
  • Fundera medan ni tittar på om ni känner igen växter eller fiskar. Hur är det med andra varelser?
  • Prata som avslutning om vad ni såg. Hur ser det ut i Östersjön? Vilka färger såg ni? Vem är det som bor under ytan? Hurdana växter växer där? 

Blir ni riktigt inspirerade kan ni till exempel måla egna konstverk med Östersjön som tema, och hänga upp på väggarna. Eller bygga en egen modell av Östersjön med växter och allt, till exempel i en pappkartong.
Hurdana lekar skulle man kunna leka med Östersjökartongen?


Kom ihåg att dokumentera! Ni kan dokumentera stämningar och barnens tankar i er gruppportfölj

Publicera i sociala medier! Bilderna kan ni också dela med er på daghemmets sociala medier. Lägg till de här taggar i publikationen: #kulturenuppfostrar och #strömmingsmarknad. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #vardagskompetens #digitalkompetens #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #småbarnspedagogik #helsingforslärsig

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål:
* Förmåga att tänka och lära sig
* Vardagskompetens
* Digital kompetens

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande:
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning


Snabb respons för uppgiften Vi ser på videor om Östersjön

Vad tyckte ni om uppgiften?

Bild: Mats Westerbom