Daghemmets egen strömmingsmarknad!

Upplev den fantastiska marknadsstämningen, antigen genom en utflykt till Salutorget och Strömmingsmarknaden, eller genom att ordna en egen sådan på daghemmet! Marknadsprogrammet kan vara koncentrerat till exempel till en förmiddag eller en temadag, eller spridas ut över hela marknadsveckan!

Strömmingsmarknadens program kan innehålla både uppgifter från Kulturen uppfostrar! och program ni själva planerat.

Daghemmets egen strömmingsmarknad – programidéer

På daghemmets egen strömmingsmarknad kan ni ordna program både gemensamt och gruppvis. Också vårdnadshavarna kan bjudas in att delta i marknaden för att få ett smakprov av den livliga marknadsstämningen.

Här följer några exempel på programpunkter att inkludera i marknadsdagen eller -dagarna. Anpassa fritt enligt er tidtabell och de resurser ni har till ert förfogande

Daghemmets Strömmingsmarknad kan innehålla till exempel följande programpunkter:

 • Kl. 8:00 Borgmästarens frukost. Den första marknadsdagens morgon inviger Helsingfors borgmästare Strömmingsmarknaden genom att hålla tal, och ringa i en stor klocka. Gör morgonmålet extra festligt också på daghemmet! En vuxen spelar borgmästaren, och inviger marknaden. 
 • Kl. 9:00-11:00 Verksamhet med Strömmingsmarknadstema, ute eller inne. Ni kan till exempel:
  meta strömming och leka Strömmingsmarknadsleken
  – leka andra fiske- och havsrelaterade lekar, som fiskminnespel (elektroniskt, på finska)
 • Kl.11:00-12:00 Lunch
 • Kl. 12:00-14:00 Vilostund och stillsamma lekar. Ni kan till exempel läsa böcker med fisk- eller havstema.
 • Kl. 14:00-15:00 Mellanmål
 • Kl. 15:00 Fortsätt med valfritt Strömmingsmarknadsprogram, exempelvis:
  Fisksånger och sånglekar
  – Fiskdans: på Helsingfors strömmingsmarknad ordnas det dans på onsdagen, 4.10 klockan 16:30. Ordna en egen strömmingsdans och dansa loss tillsammans!
  – Utdelning av Strömmingshjälte-diplom
 • Också vårdnadshavarna får njuta av marknadsstämningen då de hämtar sina barn!


Förberedelser:

För att komma i marknadsstämning lönar det sig att planera dagen på förhand. Gör i alla fall följande förberedelser tillsammans med barnen:

Dekoration Daghemmet kan med fördel dekoreras med Strömmingsmarknadstema på förhand. Strömmingar kan tillverkas och lamineras, och sättas att simma omkring till exempel på daghemmets staket (gör ett hål i strömmingarna med en hålslagare och sätt fast dem i staketet med buntband eller snören). Fiskarna kan också hängas upp till exempel i grenarna på ett träd på gården, eller i ett stim på en vägg inomhus. Också vimplarna vajar på Strömmingsmarknaden! Vimplar kan skrivas ut här, och färgläggas mörkblå, röda och guldfärgade enligt Strömmingsmarknadens signaturfärger. Lämna en del vimplar vita. Fäst vimplarna på ett snöre och häng upp på ett synligt ställe.

Klädsel Ni kan också klä er enligt marknadstemat. Randiga tröjor, fiskarhattar, stickade tröjor eller en helblå utstyrsel – bara fantasin sätter gränserna!

Inbjudningar Vill ni bjuda in vårdnadshavarna exempelvis på en Strömmingsdans i samband med hämtandet av sina barn? Pyssla ihop inbjudningskort tillsammans med barnen! Utöver datum och klockslag kan inbjudan även inkludera till exempel ett önskemål om gästernas klädsel.

Kom ihåg att dokumentera! Ni kan dokumentera stämningar och barnens tankar i er gruppportfölj!

Publicera i sociala medier! Bilderna kan ni också dela med er på daghemmets sociala medier. Lägg till de här taggar i publikationen: #kulturenuppfostrar och #strömmingsmarknad. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #kulturellochkommunikativkompetens #vardagskompetens #digitalkompetens #förmågaattdeltaochpåverka #minamångauttrycksformer #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #jagväxerrörpåmigochutvecklas #småbarnspedagogik #helsingforslärsig

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål:
* Förmåga att tänka och lära sig
* Kulturell och kommunikativ kompetens
* Vardagskompetens
* Digital kompetens
* Förmåga att delta och påverka

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande:
* Mina många uttrycksformer
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning
* Jag växer, rör på mig och utvecklas


Snabb respons för uppgiften Daghemmets egen strömmingsmarknad!

Vad tyckte ni om uppgiften?