Päiväkodin omat silakkamarkkinat!

Silakkamarkkinoiden humuun voi varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten kanssa pyörähtää joko kauppatorilla vierailemalla tai järjestämällä päiväkodin omat silakkamarkkinat! Markkinat voivat kestää yhden aamupäivän, kokonaisen päivän tai toimintaa voi jakaa vaikka markkinaviikon jokaiselle päivälle!

Silakkamarkkinoiden ohjelmaan voi sisällyttää osioita Kulttuuri kasvattaa! -tehtävistä tai oman talon sisällä syntyneistä ideoista.


Ideoita päiväkodin omien silakkamarkkinoiden ohjelmaksi

Päivänkodin markkinoille voi sisällyttää sekä koko talon yhteistä tai ryhmien omia sisältöjä. Myös huoltajat kannattaa kutsua piipahtamaan mukaan markkinahulinaan lasten haun yhteydessä!

Alla esimerkkejä, millaista sisältöä markkinapäivään tai -päiviin voisi sisältyä – soveltakaa vapaasti omaan aikatauluun, resursseihin ja ideoihin sopivaksi!


Päiväkodin Silakkamarkkinoiden ohjelma voi pitää sisällään esimerkiksi:

  • Klo 8:00 Pormestarin aamupala. Helsingin pormestari avaa puheellaan Silakkamarkkinat ensimmäisen markkinapäivän aamuna. Puheen ohessa pormestari soittaa suurta soittokelloa. Myös päiväkodilla aamupala syödään juhlatunnelmissa! Joku aikuisista esiintyy pormestarina, ja julistaa silakkamarkkinat avatuksi. Ruokailutila voidaan koristella jo etukäteen silakkateeman mukaan, aamupalalla voidaan soittaa haitarimusiikkia tai muuta, joka tukee juhlahetken tunnelmaa.
  • Klo 9:00 – 11 Toimintaa ulkona tai sisällä Silakkamarkkinoiden hengessä. Esimerkiksi:
    silakoiden ongintaa ja Silakkamarkkinat-leikki
    – muita kala- ja meriaiheisia leikkejä, kuten kalamuistipeliä (sähköinen)
  • Klo 11:00 – 12:00 Lounas
  • Klo 12:00 – 14:00 Lepohetki & hiljaiset leikit. Luetaan nukkarissa kala- ja meriteemaisia tarinoita.
  • Klo 14:00 – 15:00 Välipala
  • Klo 15:00 Teematoiminta jatkuu. Iltapäivän ohjelmassa voi olla esimerkiksi:
    kalalauluja ja laululeikkejä
    – kalatanssit: Silakkamarkkinoilla vietetään keskiviikkona 4.10. klo 16:30 alkaen. Päiväkodillakin pistetään jalalla koreasti ja järjestetään omat silakkatanssit!
    SilakkaSankari -diplomien jako
  • Lasten haun yhteydessä myös huoltajat pääsevät nauttimaan markkinatunnelmasta!


Etukäteisvalmistelut:

Jotta markkinatunnelma pääsee valloilleen, kannattaa suunnitella ja tehdä ainakin seuraavat etukäteisvalmistelut yhdessä lasten kanssa:

Koristelu Päiväkoti voidaan koristella silakkamarkkina-asuun jo etukäteen. Silakoita voidaan valmistaa ja laminoida, ja kiinnittää yhdessä päiväkodin aitaan uiskentelemaan (esimeriksi tekemällä kalaan rei’ittimellä reiän ja kiinnittämällä kalan nippusiteillä tai narulla aitaan). Kalat voidaan myös vaikka ripustaa roikkumaan pihapuun oksilta tai tehdä silakkaparvi jonnekin sisätilojen seinälle. Silakkamarkkinoilla myös liehuu lippuviirit! Voitte tulostaa lippuviirit täältä, ja värittää viirit Silakkamarkkinoiden tunnusvärein tumman siniseksi, punaiseksi ja kultaiseksi. Osa jätetään valkoiseksi. Viirit kiinnitetään naruun, ja solmitaan näyttävästi esille.

Pukeutuminen Silakkamarkkinoille voidaan pukeutua teeman mukaan. Asut voivat koostua esimerkiksi raitapaidoista, kalastajan hatuista, neulepaidoista tai vaikka täysin sinisistä kokonaisuuksista – vain mielikuvitus on rajana!

Kutsut Halutaanko kutsua huoltajat vaikkapa Silakkatansseille lasten noudon yhteydessä? Valmistakaa kutsut yhdessä lasten kanssa! Päivämäärän ja kellon ajan lisäksi kutsuun voidaan lisätä toivomus esimerkiksi pukeutumisesta.

Muista dokumentoida! Omia silakkamarkkinoita on kiva muistella myöhemminkin, muistakaa siis dokumentoida kuvia ja tunnelmia ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Juhlahumua kannattaa ehdottomasti jakaa myös päiväkodin sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #silakkamarkkinat.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #digitaalinenosaaminen #osallistuminenjavaikuttaminen #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Digitaalinen osaaminen
* Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn

Pikapalaute Päiväkodin omat silakkamarkkinat! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?