Middag under bar himmel

Rekommenderad tidpunkt för att genomföra uppgiften: den 12 juni, förhandsförberedelser
Plats:
Den egna gården
Längd: Tiden för middagen och förberedelsetid
Anvisningar till läraren före uppgiften: Avtala om middagen under bar himmel i god tid med kökspersonalen

Mål: Barnen får delta i genomförandet av den gemensamma måltiden utomhus. När barnen deltar i arrangemangen övar de sina färdigheter att arbeta tillsammans. Små missöden eller glas som stjälper omkull är inget problem, ni uppmuntrar och hjälper varandra. Till sist får barnen avnjuta en gemensam måltid utomhus samt genomföra och uppleva en av Helsingforsdagens traditioner i sin egen uppväxtmiljö.


En av Helsingforsdagens traditioner är att äta middag under bar himmel. Då dukas ett bord som sträcker sig över hela långa Norra esplanaden mitt i Helsingfors och där över tusen människor deltar i middagen! Hur många kockar behövs i köket?

Glada människor och välsmakande rätter i sommarkvällen – oavsett om det regnar eller solen skiner! Visste ni att man till och med utomlands beundrar detta fina sätt att fira vår hemstads födelsedag, bekanta och främlingar sitter vid samma bord och äter tillsammans.


På Helsingforsdagen äter man mat under bar himmel!

Anvisning:

  • Ni bär tillsammans ut på gården bord och stolar, bestick, dricksglas och kannor. Om det är svårt att bära ut matkärlen, kan var och en själv bära sin portion på sin tallrik
  • Vuxna och de större barnen hjälper till med tunga och bräckliga kärl, men säkert kan var och en på sitt sätt hjälpa till med att bära någonting
  • Efter den gemensamma måltiden för ni tillsammans in saker och ting
  • Också mindre dekorationer bidrar till feststämningen – färggranna vimpelband eller andra roliga dekorationer ger ett trevligt intryck. Utnyttja gärna redan existerande, återvinningsbara eller annars ekologiska material – hållbarhet är vackert!
  • Med musik kan ni också skapa feststämning vid matbordet. Om ni har en bärbar högtalare, kan ni spela glada melodier i bakgrunden
  • Under måltiden kan ni diskutera om dagens födelsedagsbarn, dvs. vår hemstad Helsingfors. Kanske någon också kan hålla ett tal?

Ni ska inte ta ut något på gården som med vinden kan hamna i naturen och skada organismer eller djur.

Obs! Om ni bakar rabarberpaj för att även servera den till vårdnadshavarna, kan ni lämna en del av borden och stolarna ute och bjuda på  festdelikatesserna under bar himmel!


Kom ihåg att dokumentera! Om middagen och ordnandet av den kan ni ta trevliga foton och införa dem i er grupportfölj

Publicera i sociala medier!
Dela era stämningsfulla foton i daghemmets sociala medier och förse dem med taggarna #kulturenuppfostrar #helsingforsdagen. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #kulturellochkommunikativkompetens #vardagskompetens #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål
* Förmåga att tänka och lära sig
* Kulturell och kommunikativ kompetens
* Vardagskompetens

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning

Snabb respons för uppgiften Middag under bar himmel

Vad tyckte ni om uppgiften?


Bild: Lauri Rotko