Veteraanipäivä

Kansallisen veteraanipäivän Helsingin juhla

Kansallista veteraanipäivää juhlitaan Lapin sodan päättymispäivänä 27. huhtikuuta. Vuosittain vaihtuvissa kaupungeissa järjestettävän valtakunnallisen Kansallisen veteraanipäivän juhlan lisäksi Veteraanipäivää juhlitaan kunnissa eri tavoin. Kansallisen veteraanipäivän Helsingin juhlaan on perinteisesti kuulunut muistotilaisuus Mannerheimin patsaalla, seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaan sankariristillä ja Mannerheimin haudalla sekä veteraaneille ja heidän omaisilleen järjestetty juhlatilaisuus, joka on vuodesta 2022 alkaen järjestetty yhdessä Espoon, Vantaan ja Kauniaisen kanssa. Tänä vuonna juhla toteutuu Suomen kansallisooppera- ja baletissa klo 14.

Helsingin varuskunta toteuttaa yhdessä veteraanien ja Helsingin kaupungin kanssa lipunnoston ja seppeleenlaskun Mannerheimin aukiolla klo 12. Tilaisuus on kaikille avoin. Hietaniemen hautausmaalla seppeleet lasketaan sankariristille ja marsalkka Mannerheimin haudalle noin klo 12.30.

Veteraanipäivän historiaa

Ensimmäistä veteraanipäivää vietettiin Lahdessa 27. huhtikuuta 1987. Lahden pääjuhlaan osallistui yli 10 000 veteraanisukupolven edustajaa, jotka kansoittivat veteraanipäivän päätapahtumat myös seuraavina vuosina. Veteraanipäivän vietto levisi nopeasti myös lääneihin ja kuntiin ja pian koko maassa päivän viettoon osallistui noin 100 000 henkeä. Kuntien tilaisuudet antoivat mahdollisuuden kaikille veteraaneille viettää omaa päiväänsä ja kokea kansakunnan arvostusta. Lisäksi veteraanipäivää vietettiin päivänavauksin, teemaluennoin ja veteraanien vierailuin tuhansissa maamme kouluissa. Veteraanipäivä on myös yleinen liputuspäivä.

Vuonna 2023 kansallisen veteraanipäivän juhlaa vietetään Turussa teemalla ”Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi”.