Veteraanipäivä

Kansallisen veteraanipäivän Helsingin juhla

Kansallista veteraanipäivää juhlitaan Lapin sodan päättymispäivänä 27. huhtikuuta. Vuosittain eri kaupungeissa järjestettävän Kansallisen veteraanipäivän juhlan lisäksi Veteraanipäivää juhlitaan kunnissa eri tavoin. Kansallisen veteraanipäivän Helsingin juhlaan on perinteisesti kuulunut muistotilaisuus Mannerheimin patsaalla, seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaan sankariristillä ja Mannerheimin haudalla sekä veteraaneille ja heidän omaisilleen järjestetty juhla Finlandia-talossa.

Koronatilateen vuoksi veteraanipäivän juhlat ovat peruuntuneet keväällä 2019 ja 2020. Tänä vuonna Finlandia-talolla järjestetään lounas- ja juhlatilaisuus poikkeuksellisesti Talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11.

Veteraanipäivän historiaa

Ensimmäistä veteraanipäivää vietettiin Lahdessa 27. huhtikuuta 1987. Lahden pääjuhlaan osallistui yli 10 000 veteraanisukupolven edustajaa, jotka kansoittivat veteraanipäivän päätapahtumat myös seuraavina vuosina. Veteraanipäivän vietto levisi nopeasti myös lääneihin ja kuntiin ja pian koko maassa päivän viettoon osallistui noin 100 000 henkeä. Kuntien tilaisuudet antoivat mahdollisuuden kaikille veteraaneille viettää omaa päiväänsä ja kokea kansakunnan arvostusta. Lisäksi veteraanipäivää vietettiin päivänavauksin, teemaluennoin ja veteraanien vierailuin tuhansissa maamme kouluissa. Veteraanipäivä on myös yleinen liputuspäivä.