Kasvatetaan kulttuurin kukkaketo!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Keto-orvokin siemenet istutetaan toukokuussa suoraan maahan
Sijainti: Piha tai lähimaasto, mieluiten kuiva – puolikuiva ja aurinkoinen – puolivarjoinen kohta
Kesto: Istutuspuuhien kesto. Keto-orvokki on yksi-kaksivuotinen kasvi, joka itää helposti uusia kasveja ympäristöönsä. Ihmeteltävää riittää siis pidemmäksi aikaa
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Etsikää sopiva kasvupaikka ja tutustukaa ohjeisiin etukäteen. Keto-orvokki on turvallinen, myrkytön kasvi

Sisältää Vihreän lipun tehtäviä!

Tavoite: Luonnon monimuotoisuuden, eli luonnonkirjon, köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella yksi aikamme merkittävimmistä ongelmista. Siksi on erityisen tärkeää opettaa lapsille, mitä luonnonkirjo on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan vaalia. Kun eri lajit elinympäristöineen tulevat tutuiksi ja tärkeiksi, kasvaa halu suojella niitä. Istuttamispuuhissa päästään työntämään sormet multaan, opettelemaan konkreettisia tekoja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi, harjoittamaan yhteistyötaitoja. Kätten jälkeä saadaan ihailla pidemmän aikaa!


Kasvatetaan yhdessä kulttuurin kukkaketo!

Kulttuuri on värikästä ja kirjavaa, moninaista ja monimuotoista – aivan kuten auringossa suriseva kukkaketo kukkineen ja pörriäisineen! Kasvatetaan siis yhdessä kulttuurien kukkaketo – lahjoitamme jälleen keväällä 2024 Helsingin päiväkodeille ja perhepäivähoitajille keto-orvokin siemeniä istutettavaksi! Ohjeet löytyvät sivun alaosasta.

Kedot ja niityt ovat konkreettinen keino ylläpitää ja rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta – monenmoiset kukat ja kasvit houkuttelevat paikalle runsaasti värikkäitä perhosia sekä surisevia ja pöriseviä pölyttäjiä. Keto-orvokki on päiväperhosten, kuten rinne-, orvokki- ja helmihopeatäplän toukkien suosikkiruokaa – kukahan saapuu teidän perhosniityllenne ruokailemaan?


Annetaan Helsingille lahjaksi luonnon monimuotoisuutta!

Helsinki pitää siitä, että sen pinnalla kasveilla, hyönteisillä, eläimillä ja erilaisilla eliöillä on hyvä olla. Kaupunkimme tavoitteena onkin, että sen luonto olisi mahdollisimman monimuotoinen ja luonnonkirjo turvattu. Mikä siis olisikaan parempi syntymäpäivälahja kaupungillemme, kuin kukkiva pala monimuotoista luontoa!

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelmaan 2021–2028 voi tutustua täältä.

Ohjeet keto-orvokkien kasvattamiselle

Keto-orvokki on kasvattajansa helppohoitoinen kaveri! Kevään varhainen kukkija kukkii pitkään ja kasvattaa itselleen uusia kukkakavereita – se tiputtaa siemenensä ympäristöönsä, jolloin ne alkavat itää ja niistä kasvaa seuraavat kukkivat orvokit!

Keto-orvokki viihtyy avoimessa ja aurinkoisessa, kuivassa ja karussakin kasvupaikassa. Ravinteikkaalla paikalla keto-orvokki kasvaa ja kukkii runsaampana.

Kun halutaan monimuotoinen keto, orvokeiden kaveriksi voidaan istuttaa muita kukkia tai kasveja, tai antaa luonnon kasvattaa paikalle mitä se itse haluaa. Älkää ajako alueelta ruohoa tai kitkekö rikkaruohoja – rönsyilyn seurauksena syntyy luonnon oma kokoelma!

Istutusohjeet:

  • Keto-orvokin siemenet voi kylvää suoraan maahan toukokuun alussa
  • Tee kylvös muokatun maan pintaan ja tiivistä kylvös kevyesti. Älä peitä siemeniä
  • Keto-orvokki itää, tekee lehtiruusukkeen ja kukkii yhden kesän aikana. Kylväytyy jatkossa hyvin itsekseen
  • kukinta touko-syyskuussa, korkeus 10-30 cm


Vihreän lipun tehtävät tueksi luonnon monimuotoisuudesta kasvattamiselle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille ja kouluille. Luonnon monimuotoisuus on yksi Vihreän lipun teemoista. Tässä poimintoja Kulttuurin kukkaketo -tehtävään sopivista ja sitä laajentavista Vihreän lipun sisällöistä!

Niittyjä hyönteisille
Katsokaa ensin Ihme ja kumma -videosarjan jakso 3. Löytyykö luonnosta kaikille koteja? Tutustukaa sen jälkeen jakson tehtäviin, erityisesti tehtävään Niittyjä hyönteisille.

Toteuttakaa päiväkodin pihan monimuotoisuus -selvitys! Oman pihaluonnon monimuotoisuuden voi kartoittaa lasten kanssa yhdessä tämän lomakkeen avulla.

Tutustukaa Vihreän lipun oppaaseen Luonnonkirjoa varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen. Se sisältää tietoa, tarinoita, toimintaa ja tekoja, joita päiväkodissä voidaan tehdä luonnon monimuotoisuuden hyväksi! Lisäksi Vihreän lipun Luonnon monimuotoisuus -sivulla on paljon lisämateriaalia, jos aihe vie mennessään!

Muista dokumentoida! Kasvatuspuuhista saa hyvää sisältöä ryhmäportfolioon

Sujauta someen! Kasvattamisesta ja kasvun ihmettelystä voi myös jakaa kuvia sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #kulttuurinkukkaketo #luonnonmonimutoisuus #helsinkipäivä.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki #vihreälippu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn


Pikapalaute Kulttuurin kukkaketo -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Marita Haukemaa