Leivotaan raparperipiirakkaa

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: 12.6., valmistelut tätä ennen
Sijainti: leipominen keittiössä, nautitaan ruokailutiloissa tai ulkona
Kesto: Valmisteluun ja leipomiseen käytetty aika, lisäksi paistoaika noin 20min / pellillinen
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Muistakaa tilata ainekset hyvissä ajoin

Soveltu myös Kokki-ketun tehtäväksi!

Tavoite: Tutustutaan ruokakasvatukseen ihan sormet taikinassa! Harjoitellaan ohjeiden noudattamista ja seuraamista, ja leivotaan herkuteltavaa yhteisesti tarjottavaksi. Voidaan laajentaa aiheen käsittelyä Kokki-ketun tehtävien avulla (Kettu-kirja, s. 48).

Yksi Helsinki-päivän perinteistä on pormestarin aamukahvit, jossa helsinkiläisille on tarjottu juhlapäivän kunniaksi raparperipiirakkaa. Raparperipiirakka onkin Helsinki-päivän virallinen herkku. Nyt lasten kanssa päästään leipomaan juhlapiirakkaa kaupungintalon legendaarisella ohjeella! Tätä herkullista reseptiä on käytetty jo vuosikymmenien ajan. Voitte leipoa piirakkaa omalle väelle tai tarjoilla juhlaherkkua myös huoltajille. Mikäli vietätte ruokahetken taivaan alla, voi osan pöydistä ja ruokailuvälineistä jättää ulos myös raparperipiirakan herkuttelua varten.

LISÄTEHTÄVÄ! Täältä löytyy koteihin lähetettävä väritettävä raparperipiirakan ohje!


Ainekset (uunipellillinen – soveltakaa määrä juhlijoiden mukaan)

4 kpl kananmunia
3 ½ dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
4 ½ dl vehnäjauhoa
2 ½ tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 dl omenatäysmehua
n. 400 g raparperia

Valmistusohje – Helsinki-päivän raparperipiirakka valmistuu näin:

  1. Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Mikäli käytät pakastettua raparperia, niin sulata pilkotut raparperit.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rypsiöljy huolellisesti sekoittaen.
  3. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhon joukkoon.
  4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja omenatäysmehua. Sekoita taikina varovaisesti tasaisen kuohkeaksi.
  5. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pilkotut raparperit taikinan päälle.
  6. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Muista dokumentoida! Leipomisesta ja herkuttelusta saa suloisia kuvia ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Leipomisesta, valmistelusta ja valmiin piirakan herkuttelusta kannattaa myös jakaa tunnelmakuvia sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #helsinkipäivä.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #kokkikettu #kettukaverit #ajattelujaoppiminen #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn


Pikapalaute Leivotaan raparperipiirakkaa -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Petri Anttila