Baka rabarberpaj!

Rekommenderad tidpunkt för att genomföra uppgiften: den 12 juni, förhandsförberedelser
Plats: Pajen bakas i kök, äts i matsalar eller utomhus
Längd:
Tid som krävs för förberedelser och bakning, dessutom gräddningstid ca 20 min/plåt
Anvisningar till läraren före uppgiften: Kom ihåg att beställa ingredienserna i god tid

Lämpar sig också som uppgift för Kock-räven!

Mål: Ni bekantar er i praktiken med matfostran! Ni övar att se och följa recept samt bakar läckerheter som ni bjuder på. Ni kan utvidga behandlingen av temat hjälp av Kock-rävens uppgifter (Boken om rävarna, s. 48).

En av Helsingforsdagens traditioner är morgonkaffe med borgmästaren, där Helsingforsborna bjuds på rabarberpaj för att fira festdagen. Rabarberpajen är Helsingforsdagens officiella bakverk. Nu kan ni med barnen baka festpajen med hjälp av stadshusets legendariska recept! Detta läckra recept har använts i årtionden. Ni kan baka pajen för daghemmets vuxna och barn eller bjuda rabarberpajen också till de vårdnadshavare som hämtar sina barn. Om ni åt under bar himmel, kan en del av borden och besticken lämnas kvar på gården så att också vårdnadshavarna får avnjuta rabarberpajen utomhus.

TILLÄGGSUPPGIFT! Här finns receptet för rabarberpajen som kan färgläggas och skickas till hemmen!


Ingredienser (en ugnsplåt – anpassa receptet enligt antalet festdeltagare)

4 ägg
3 ½ dl socker
1 dl rybsolja
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl äppeljuice
c. 400 g rabarber

Recept – rabarberpajen för Helsingforsdagen lagas på följande sätt:

  1. Skär rabarbern i små bitar. Om ni använder djupfryst rabarber, låt rabarberbitarna tina upp.
  2. Vispa äggen och sockret till ett fluffigt skum. Tillsätt rybsoljan och blanda omsorgsfullt.
  3. Blanda i bakpulvret och vaniljsockret i vetemjölet.
  4. Tillsätt turvis av de torra ingredienserna och äppeljuicen i äggsockerskummet. Rör om försiktigt så att smeten blir jämnt fluffig. 
  5. Bre ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över rabarberbitarna.
  6. Grädda vid 200 grader i ca 20 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Kom ihåg att dokumentera! Ta trevliga foton över bakningen och pajätandet och inför dem i er grupportfölj!

Publicera i sociala medier!
Dela gärna stämningsfulla bilder över när ni bakar, gör förberedelser och avnjuter pajen. Använd åtminstone de här taggarna: #kulturenuppfostrar #helsingforsdagen. Man kan också lägga till t.ex. rävkompisar #kockräven #förmågaatttänkaochlärasig #vardagskompetens #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #jagväxerrörpåmigochutvecklas #småbarnspedagogik #helsingfors #helsingforslärsig

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål
* Förmåga att tänka och lära sig
* Vardagskompetens

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning
* Jag växer, rör på mig och utvecklas


Snabb respons för uppgiften Baka rabarberpaj!

Vad tyckte ni om uppgiften?




Bild: Hanne Valtari