Paljon onnea vaan! Ja må han leva! Joyeux anniversaire!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Onnittelulauluihin tutustutaan etukäteen niitä laulaen ja kuunnellen esimerkiksi huhti-toukokuussa tai pitkin vuotta syntymäpäivien aikaan. Harjoitellaan eri onnittelulauluja esitettäväksi Helsingin syntymäpäivätervehdykseksi; valitut kappaleet harjoitellaan niin, että ne ovat valmiita esitettäväksi Helsinki-päivänä 12.6.
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Mikäli päiväkodilla järjestetään koko talon yhteistä Helsinki-päivän ohjelmaa, kannattaa työyhteisössä sopia etukäteen, harjoitteleeko koko päiväkodin väki samat laulut ja kieliversiot, vai jaettaisiinko näitä esimerkiksi ryhmien kesken.

Tavoite: Tutustutaan eri maiden ja kulttuurien onnittelulauluihin niitä itse laulamalla. Nautitaan musiikin moninaisista positiivisista vaikutuksista. Harjoitellaan itseilmaisua ja rohkeaa esiintymistä.


Lähdetään laulamaan!

Ohjeet:

Kuka osaa laulaa Paljon onnea vaan -onnittelulaulun? Entä kuinka monella eri kielellä se sujuu? Onnitellaankohan muissa maissa meille tutulla sävelmällä, vai onkohan heillä ihan omat laulut? Tutkitaan!

  • Ryhmän kanssa lauletaan lämmittelyksi tuttu Paljon onnea vaan. Sen jälkeen kysellään lapsilta, osaako joku laulun myös jollakin toisella kielellä. Onko jonkun perheessä joku aivan toinen laulu, jota syntymäpäivänä lauletaan? Lapset saavat itse esittää laulut toisille, tai ne voidaan etsiä kuunneltavaksi vaikkapa Spotifysta tai YouTubesta. Eri maiden onnittelulauluista voidaan lasten kanssa myös koota oma soittolista.
  • Aikuinen voi myös koota listan eri maiden onnittelulauluista jo etukäteen. Lapset saavat arvailla, minkä maan laulusta on kyse!
  • Valitaan lasten kanssa, mikä onnittelulaulu-versio halutaan Helsingille laulaa kaupungin syntymäpäivänä 12.6. Jos päiväkoti järjestää oman, koko talon yhteisen Helsinki-päivän tapahtuman, voidaan etukäteen sopia, esittävätkö kaikki samat laulut, vai esimerkiksi esittääkö jokainen ryhmä oman laulunsa.
  • Myös säestäminen on tärkeä osa esitystä! Mikäli onnittelut lauletaan ulkosalla, pieniä käsin kuljeteltavia rytmisoittimia on helppo napata mukaan.
  • Rohkelikot nappaavat soittimet mukaan ja lähtevät lauluretkelle lähiympäristöön! Löytyisikö teidän läheltänne paikkaa, jossa esiintyä ja tarjoilla iloista juhlahumua myös ohikulkijoille?

Muistakaa dokumentoida! Onnittelulaulujen kajahtaessa ilmoille, kannattaa jonkun olla kameran kanssa valmiina!

Sujauta someen! Voisiko sosiaaliseen mediaan jakaa videoita lasten esittämistä, eri kielisistä onnittelulauluista? Lisää julkaisuun tunnisteet #kulttuurikasvattaa #helsinkipäivä. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #digitaalinenosaaminen #monilukutaito #kieltenrikasmaailma #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Digitaalinen osaaminen
* Monilukutaito

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Kielten rikas maailma
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme


Pikapalaute Paljon onnea vaan! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Lauri Rotko