Festarilautanen luonnosta


Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain Juhlaviikkojen aikaan
Sijainti: Valmistelut sisällä ja ulkona, leikki pihalla
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: 
Annoksia varten tarvitaan lautasia (jo ostettuja kertakäyttölautasia tai itse pahvista leikattuja) ja liimaa sekä pienet paperilaput, joille kirjataan mitä lautaselta lötyy. Metsäiselle keräämisretkelle tarvitaan mukaan jotkut keräysastiat. Ravintolakoju-leikkiä varten tarvitaan pihalta sopiva paikka, ja jonkinmoinen “kojurakennelma” (kuten kangas katoksi) sekä pöytä tai muu, jolle myytävät annokset sekä kassa “rahoineen” voidaan asettaa.

Sisältöä myös Kokki-ketun tehtäviksi!

Juhlaviikkojen aikaan Töölönlahden Huvilanrannasta muodostuu viihtyisä kesäkeidas, jossa on taiteen ja maksuttoman ohjelman lisäksi luvassa monenmoisia makuelämyksiä – terassialueelle nousee useita vaihtuvia ravintolapisteitä joka makuun! Tarjolla on esimerkiksi marokkolaista ruokaa, korealaista katuruokaa, street food-ranskalaisannoksia, vegaaniruokaa sekä metsäistä villiruokaa. Tietysti festivaaleilla on myös herkkuja ja jälkiruokia – esimerkiksi artesaanijäätelöä, baklava-leivonnaisia ja hedelmiä!

Mitäs herkullista teiltä löytyy Juhlaviikkojen aikaan? Lähdetään toteuttamaan; askarrellaan omat annokset ja ideoidaan ravintolakoju-leikki festivaalin ajaksi!


Mielikuvitukselliset tarjoilut suoraan luonnosta!

Ennen kuin päästään leikkimään ravintolakoju-leikkiä (ohjeet alempana), valmistetaan ensin myytävät ruoka-annokset.

Inspiraatioksi: Ruokalistat tutuksi

Omien annosten suunnittelu voidaan aloittaa tutustumalla Huvilanrannan ravintoloiden ruokalistoihin (ruokalistat päivittyvät loppukesästä). Aikuinen voi lukea ruoka-annoksia ja -aineita lapsille ääneen, lapsilta voi kysellä esimerkiksi tunnistavatko he ruokia ja aineksia kuten harissa, vöner, hummus, seitan, bao ja falafel. Yhdessä voidaan myös tutkia ruokia internetistä tai kirjoista lisää. Ikätasoisesti voidaan myös syventää tutkimista esimerkiksi lähiruoka/kaukoruoka-käsitteiden kautta. Ruoan terveys- ja ympäristövaikutuksista keskustellessa tukena voi käyttää esimerkiksi Vihreän lipun kaikille avointa Terve elämä -opasta, ja sen Ruoka-osiota.

Suunnitellaan ja valmistetaan: Omat unelma-annokset

Seuraavaksi lähdetään luontoretkelle keräämään aineksia omiin annoksiin! Otetaan mukaan pienet astiat, kipot tai pussit, jonne lapset saavat kerätä omat ruoka-aineksensa. Ennen keräämistä mietitään lasten kanssa esimerkiksi:

  • Millaista on minun unelmaruokani?
  • Kutittaako se kieltäni, saako se makunystyrät heräämään?
  • Jos laitan silmät kiinni, miltä se näyttäisi? 

Metsässä on paljon tuoksuja, värejä ja monenlaisia pintoja, joista luoda oma unelmaruoka. Mielikuvitus käyttöön!

Muistetaan myös, ettei kerätä mitään elävää, kuten matoja tai hyönteisiä. Kasveista kerätään mieluiten jo irronneita osia, tai ainakin sellaisia, joita on runsaasti.

Kun palataan päiväkodille, jokainen saa askarrella keräämistään aineksista unelmiensa annoksen!

  • Hyödynnetään lautasena materiaalia, jota löytyy jo valmiiksi. Mikäli on kerääntynyt paljon kertakäyttölautasia, voidaan käyttää niitä. Yhtä hyvin voidaan myös vaikka leikata itse jämäpahvista ”lautasia”
  • Ideoidaan ja liimataan aineksista omat annokset lautaselle
  • Aikuinen auttaa kirjaamaan ylös, mitä lautaselta löytyy

Päiväkoti Hopealaakson Samoojat-ryhmän lapset innostuivat tekemään upeita annoksia.

Ravintolakoju-leikki

Nyt, kun myytävät annokset ovat valmiita, pystytetään ravintolakoju pihalle! Ennen leikin alkua voidaan muistella yhdessä kohteliaita asiontitapoja tai katsella kauppaleikki-teemaisia videoita esimerkiksi.

Ohjeet:

  • Valitaan kojulle sopiva paikka, esimerkiksi katoksen tai puun alla, tai kiinnitetään kangaskatos kojun ylle. Voidaan hyödyntää myös pihan valmiita leikkivälineitä ja -elementtejä
  • Kojuun tarvitaan pöytä tai muu esillepanotapa myytäville annoksille, jonkinlainen kassa sekä mahdollisuus säilyttää vaihtorahaa. Rahana voi olla esimerkiksi pikkukiviä, keppejä, käpyjä tms
  • Yksi toimii vuorollaan myyjänä. Muut asettuvat jonoon asiakkaiksi
  • Kaikille jaetaan jonkin verran ”rahaa”. Jokainen saa vuorollaan ostaa valitsemansa annoksen (kun se on ”syöty,” se palautetaan uudelleen kojulle ja laitetaan myyntiin)

Kojun voi pystyttää pihalle niin usein, kuin lapset haluavat ja se voi olla osa omia Juhlaviikkoja!


Sisältöjä Kokki-ketun tehtäviksi!

Ravintolaleikin annoksineen voi helposti yhdistää Kokki-ketun tehtäviin! Voidaan esimerkiksi tutustua Juhlaviikkojen menuista löytyvien ruoka-ainesten alkuperään ja matkaan viljelmiltä lautaselle sekä lähiruoka- ja kaukoruoka-termeihin, tutustumalla ja leikkimällä kokin ammattiin, luomalla omia kasvisruoka-annoksia ja tulevaisuuden ruoka-annoksia. Lisää ideoita löytyy Kettu-kirjasta.


Tehtävä on toteutettu yhdessä helsinkiläisen Päiväkoti Hopealaakson kanssa.


Muista dokumentoida! Metsäretkeltä, annosten valmistuksesta sekä kojuleikistä saa hauskoja muistoja ryhmäporfolioon.

Sujauta someen! Kannattaa jakaa kuvia ja videoitakin myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #ilmaisunmonetmuodot #tutkinjatoiminympäristössäni #osallistuminenjavaikuttaminen#kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjentaidot
* Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Tutkin ja toimin ympäristössäni

Kuvat: Päiväkoti Hopealaakso

Pikapalaute Festarilautanen luonnosta -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?