Puetaan piha ryijyyn!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vaan Juhlaviikkojen aikaan
Sijainti: Valmistelut sisällä, koristelu pihalla
Kesto: Valmisteluaika + koristelu huoltajien kanssa kotiinlähdön yhteydessä (voidaan tehdä useana päivänä)
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Ryijyä varten tarvitaan paljon kangasta. Suosittelemme käyttämään tehtävässä kierrätyskankaita, joita voi kysyä esimerkiksi huoltajilta – kaikki risat ja pienet vaatteet, lakanat ja muut tekstiilit käyvät. Monenlaisia ilmaisia kankaita ja muita materiaaleja voi noutaa maksutta myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen materiaalitukusta tai ilmaishuoneista

Tavoite: Tutustutaan suomalaiseen käsityöperinteeseen, ryijyntekoon, itse toteuttamalla. Harjoitetaan mielikuvitusta, luovuutta, suunnitelmallisuutta ja käytännön kädentaitoja, kun luodaan huoltajien kanssa valmistuva ryijy pihaa koristamaan.


Irlantilainen taiteilija Kevin Abosch on luonut Helsingin juhlaviikkoja varten suomalaisille tutusta ryijystä sarjan digitaalisia teoksia yhteistyössä keinoälyn kanssa. Vanhaa ja uutta ainutlaatuisella tavalla yhdistävä RYJ-teossarja näkyy Juhlaviikkojen visuaalisessa ilmeessä ja tapahtumapaikoilla.


Juhlaviikoilla ryijyt hulmuavat myös pihoilla pitkin Helsinkiä! Minkälainen juhlaryijy teillä valmistuu?

Toki myös piha saa juhla-asun ylleen Juhlaviikkojen aikaan! Päästetään värit valloilleen ja pienet sormet solmimaan – valmistetaan yhdessä huoltajien kanssa pihalle upea, värikäs juhlaryijy!


Ohje:

Ennen varsinaiseen ryijyn valmistamiseen lähtemistä voi inspiraatiota ja ideoita hakea Ryj-teossarjan lisäksi esimerkiksi tämän Yle Areenan videon avulla: Suomen laajimman ryijykokoelman omistaja (1min).

Seuraavaksi heittäydytään värien vietäväksi ja pohditaan, minkälaisen juhlahumun mikäkin väri sytyttää? Kupliiko keltainen iloa, puhiseeko punainen tunteita, saako sininen meren aaltoilemaan?

  • Jokainen ryhmä miettii ja valitsee itselleen kankaat Juhlaryijyä varten
  • Leikataan kankaista noin 2 cm x 50 cm kokoisia suikaleita. Jokaisella lapsella on hyvä olla muutamia suikaleita, riippuen hieman siitä, minkä kokoisen ryijyn haluatte valmistaa. Lasten kanssa harjoitellaan leikkaamista ja sitä, miten kangasta saadaan revittyä suoriksi suikaileiksi
  • Lasten kanssa voidaan miettiä, minkälainen solmu on kengän nauhassa yms. Sitten voidaan yhdessä harjoitella perus solmun tekoa.
  • Kangassuikaleet sidotaan yhdessä sovittuun kohtaan pihan aitaan. Viereen voi etsiä ja tulostaa kuvamallin solmuista
  • Huoltajat pääsevät mukaan koristelemaan! Juhlaviikkojen aikaan kotiin lähtiessä jäädään hetkeksi rakentamaan piharyijyä yhdessä lasten kanssa
  • Ryijyä voidaan solmia myös päiväkodin lasten ja aikuisten kesken joustavasti päivien aikana
  • Kun ryijy on valmis, sitä voidaan juhlistaa yhdessä lasten ja huoltajien kanssa vaikkapa mehukesteillä!

Tehtävä on toteutettu yhdessä helsinkiläisen Päiväkoti Hopealaakson kanssa.

Muista dokumentoida! Ryijyn valmistamisesta saa hyvää sisältöä ryhmäportfolioon!

Sujauta someen! Ryijyn valmistamisen eri vaiheista ja upeasta valmiista ryijystä voi myös jakaa kuvia sosiaalisen median kanaviin tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodoot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn

Kuva: Päiväkoti Hopealaakso

Pikapalaute Puetaan piha ryijyyn! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?