Valon ja varjon leikkiä – varjoleikkejä
Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain Lux Helsingin aikaan ja sitä ennen
Sijainti: Sisällä
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Tehtävää varten on hyvä koota valmiiksi erilaisia valoa heijastavia pintoja ja materiaaleja, esimerkiksi: foliota, peili, erilaisia läpikuultavia ja erivärisiä materiaaleja (esim harsohuiveja, tyhjiä leipäpusseja, värikalvoja, lasipurkkia, jonka sisällä on vesiväreillä värjättyä vettä jne). Lisäksi tarvitaan erilaisia valonlähteitä kuten taskulamppu, led-kynttilöitä tai jouluista valoketjua. Myös kännykän taskulamppu käy hyvin.
Tavoite: Tutustaan valon ja varjon käsitteisiin, tutkitaan mitä valo on, mistä se tulee, miltä se näyttää. Leikin ja toiminnan avulla testaillaan valoja ja varjoja.
Valon ja varjojen teemaan voi lähteä tutustumaan valon kautta. Lasten kanssa voi perustaa pienen piirin ja herätellä heitä aiheeseen esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
- Mistä tietää, onko päivä vai ilta?
- Näytä, mistä kaikkialta ympärilläsi tällä hetkellä tulee valoa?
- Miltä valo näyttää?
- Miltä kirkas valo tuntuu?
- Voiko valo olla himmeää? Entä värikästä?
- Mitä tapahtuu jos valonlähde sammuu?
Testataan valoa!
Seuraavaksi lähdetään tutkimaan valoa. Miten erilaiset pinnat heijastavat?
- Etsitään valmiiksi erilaisia valoaheijastavia pintoja ja materiaaleja, esimerkiksi: foliota, peili, erilaisia läpikuultavia ja erivärisiä materiaaleja (esim harsohuiveja, tyhjiä leipäpusseja, värikalvoja, lasipurkkia, jonka sisällä on vesiväreillä värjättyä vettä jne – mitä vain, minkä läpi valo pääsee).
- Lisäksi tarvitaan erilaisia valonlähteitä kuten taskulamppu, led-kynttilöitä tai jouluista valoketjua. Myös kännykän taskulamppu käy hyvin.
- Heijastetaan valonlähteitä erilaisille pinnoille tai erilaisten materiaalien läpi vaaleaa seinää vasten.
- Tutkitaan, miten valo käyttäytyy. Muuttaako se väriä? Liikkuuko se? Saadaanko se peilin avulla heijastumaan eri paikkoihin?
Valon ja varjon leikkiä – varjoleikkejä
Lopulta lähdetään kokeilemaan, mitä saadaan aikaiseksi valolla ja varjolla leikkimällä! Kuka osaa opettaa toisille jänniä varjokuvia? Miten tehdään erilaisia eläimiä – jäniksiä, lintuja tai vaikka kettuja? Herätetään ne eloon seinällä ja pidetään oma varjoteatteri!
Varjoleikkejä ja -teatteria voi kokeilla myös esimerkiksi tekemällä varjokuvia erilaisista leluista tai vaikkapa omista leikkikavereista! Kokeillaan myös, miten seinälle heijastuvia hahmoja saa pienemmäksi tai suuremmaksi.
…
Muista dokumentoida! Tunnelmia ja lasten ajatuksia kannattaa dokumentoida myös ryhmäportfolioonne!
Sujauta someen! Jakakaa tunnelmapaloja myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #luxhelsinki. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #monilukutaito #ilmaisunmonetmuodot #tutkinjatoiminympäristössäni #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki
Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Monilukutaito
Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
Pikapalaute Valon ja varjon leikkiä -tehtävästä
Kuva: Julius Konttinen