Tutustutaan kalastajiin

Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Tehtävää varten tarvitaan jokin laite, jolta on pääsy internettiin

Käsi ylös, kuka on käynyt kalassa!

Onko onkiminen teille tuttua? Kalaonnea on ehkä tunnusteltu laiturinnokasta tai soutuveneestä, mökillä tai lähirannassa. Tiesittekös, että kalastusta voi harrastaa ja se että on myös ihan oikea ammatti?

Suomessa riittää merenrantaa ja järviä, ja kalastus onkin vahva osa suomalaista elämänmuotoa ja kulttuuria. Ammattina kalastus saattaa kulkea perheissä useiden sukupolvien ajan – kalastajien lapsistakin tulee kalastajia!


Kalastajat Silakkamarkkinoilla

Helsingissä jo melkein 300 vuoden ajan kalastajat ovat saapuneet runsaiden saaliiden kanssa Kauppatorille ja osallistuneet Silakkamarkkinoille. Alun perin helsinkiläiset kävivät ostamassa markkinoilta ennen kaikkea suolasilakkaa pitkän talven varalle, mutta vuosien varrella tarjonta on laajentunut kattamaan monenlaisia kala- ja sesonkiherkkuja.

Silakkamarkkinoiden historiaan voi perehtyä kuvien muodossa esimerkiksi Silakkamarkkinoiden Instagram-tilillä tai Finna.fi-sivustolla.

Tutustukaa myös tämän vuoden kalastajiin Silakkamarkkinoiden sivuilla! Päätelkää kuvien ja esittelytekstien avulla esimerkiksi:

  • kulkeeko kalastajuus perheessä?
  • millaisia silakkatuotteita kalastajat myyvät?
  • mitä muuta syötävää ja juotavaa heillä on myynnissä?

Kurkistakaa esimerkiksi alla olevien kalastajien esittelyihin klikkaamalla kuvaa:

Muista dokumentoida! Tunnelmia ja lasten ajatuksia kannattaa dokumentoida myös ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Jakakaa tunnelmapaloja myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #silakkamarkkinat. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #digitaalinenosaaminen #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Digitaalinen osaaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni

Pikapalaute Tutustutaan kalastajiin -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?

Kuvat: Kim Öhman