Ansvarsfullhet

Helsingfors evenemangsstiftelse åtar sig att agera hållbart och ansvarsfullt i all sin verksamhet från evenemangsproduktion till programinnehåll och kommunikation.

Vi vet att förändringar kan ta tid, men vi utvärderar och utvecklar ständigt våra rutiner.

Hållbarhet hos oss

För att vi ska kunna producera evenemang för våra besökare på ett hållbart sätt beaktar vi både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i vår verksamhet. Vi försöker aktivt minska miljö- och klimatkonsekvenserna av våra evenemang och har åtagit oss att ordna dem på ett sätt som är likvärdigt och tryggt för alla. Vi har en anställd som är insatt i hållbarhetsfrågor och arbetar med att aktivt driva dem och bevaka den aktuella utvecklingen och kunskapsläget. Vi är en rättvis samarbetspartner och arbetsgivare, och vi förutsätter också att andra agerar ansvarsfullt i samarbetet med oss.

Miljö och klimat

Vi försöker aktivt minska miljö- och klimatbelastningen från våra evenemang i hela produktionsprocessen.

Helsingfors evenemangsstiftelse har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen, och med hjälp av ett miljöhanteringssystem vidareutvecklar vi vår ekologiska hållbarhet på lång sikt. Som en del av stadskoncernen har vi förbundit oss till målen i utsläppsminskningsprogrammet för ett klimatneutralt Helsingfors 2030.

Vi fokuserar särskilt på att minimera miljökonsekvenserna av energi, avfall, upphandlingar, mobilitet och logistik, mat, dryck och inkvartering. Vi började beräkna klimatavtrycket för våra evenemang 2023. 

Dessutom informerar vi om vårt klimatarbete. Miljötemat syns också i evenemangens programinnehåll, särskilt på Strömmingsmarknaden och Tall Ships Races.

Evenemang för alla

Vi har åtagit oss att ordna evenemang där alla bemöts likvärdigt och kan känna sig trygga.

Evenemangsplatserna är tillgängliga och kan nås med kollektivtrafik. På webbplatserna för respektive evenemang finns mer information om tillgängligheten. Flera av våra evenemang har fritt inträde och erbjuder kultur och konst för hela staden. Konstens natt och Helsingforsdagen ger stadsborna möjlighet att bidra till stadskulturen med sina egna evenemang.

Vi vill också nå nya publikgrupper. Därför samarbetar vi till exempel med kulturhusen i olika delar av Helsingfors och uppmuntrar också de allra yngsta helsingforsarna att ta del av kulturlivet i projektet Kulturen uppfostrar! inom småbarnspedagogiken i hela staden.

Diskriminering och trakasserier

Stiftelsens evenemang tillämpar principer för en tryggare miljö där var och en får vara sig själv.

Vi förutsätter att personal, artister, partner, underleverantörer och besökare förbinder sig att följa principerna om jämställdhet, rättvisa och likabehandling.

Om du blir vittne till diskriminering, trakasserier eller annat osakligt bemötande på våra evenemang ber vi dig omedelbart meddela närmaste ordningsvakt eller Helsingfors evenemangsstiftelse antingen

per e-post: yhdenvertaisuus@eventshelsinki.fi eller
anonymt med formuläret

E-posten kontrolleras av verkställande direktören Stuba Nikula och formulären av administrativa chefen Piia Lääveri.

Principer för trygga miljöer
– Respektera vars och ens personliga sfär och självbestämmanderätt.
– Gör inga antaganden om andra till exempel utifrån deras utseende. Var inte föraktfull, diskriminerande eller hånfull i tal, beteende eller handlingar.
– Ge alla möjlighet att komma till tals och delta i samtalet. Lyssna och lär av andras perspektiv.
– Ingrip i osakligt beteende, om möjligt. Ge och ta emot respons på ett konstruktivt sätt.
– Be om ursäkt om du avsiktligt eller oavsiktligt sårat någon.

En rättvis samarbetspartner och arbetsgivare

Vi är rättvisa mot våra samarbetspartner och förutsätter att såväl våra partner och underleverantörer som våra konstnärer och artister förbinder sig till de värden vi följer i vår verksamhet. 

Vi stärker lokalt entreprenörskap till exempel genom att välja ut småföretagare till Helsingfors strömmingsmarknad och Tomasmarknaden . Vi samarbetar med tredje sektorn, sysselsätter unga på våra evenemang och erbjuder praktikplatser för högskolestuderande.


Bild: Pietari Purovaara