Pormestarin aamukahvit

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Helsinki-päivänä 12.6., aamupalahetki
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: 
Etsikää valmiiksi pormestarin asu. Pormestarin on myös hyvä hieman etukäteen miettiä puheensa sisältöä sekä mistä aikoo lapsia erityisesti kiitellä.

Helsinki-päivän pitkäikäisimpiin perinteisiin kuuluvat pormestarin aamukahvit Kaupungintalolla. Tilaisuudessa pormestari pitää juhlapuheen ja helsinkiläisille tarjotaan kaupungin syntymäpäivän kunniaksi raparperipiirakkaa!

Aamukahvit tarjoillaan Helsingin kaupungintalolla, aivan keskellä kaupunkia. Kaupungintaloon voi tutustua tällä videolla!


Omat pormestarin aamukahvit

Helsinki-päivänä aamupala syödään juhlatunnelmissa! Täytyypä hieraista unisia silmiä – itse pormestariko se siellä ottaa lapset vastaan?

Ohje:
Joku aikuisista esiintyy pormestarina aamupalan ajan. Sala-asussaan hän ottaa pienet kaupunkilaiset vastaan ja toivottaa tervetulleeksi aamukahveilleen.

Pormestari pitää lapsille puheen ja muistelee, mitä keskeisiä asioita on viimeisen vuoden aikana tapahtunut. Hyviä aiheita ovat tietysti sellaiset, jotka ovat koskettaneet talon väkeä tai vaikka lähialuetta. Onko tullut uusia lapsia, onko löydetty uusia retkipaikkoja, onko saatu uusia ulkoleluja tms. Lapset voivat myös auttaa muistelemisessa.

Lopuksi pormestari kiittelee pieniä kaupunkilaisia siitä, kuinka hienosti lapset osaavat yhdessä toimia, jotta kaikilla voisi olla mahdollisimman mukavaa. Tällaisia asioita voi olla esimerkiksi:

  • On siivottu leikin jäljet yhdessä pois.
  • On pidetty yhteisistä tavaroista, leluista ja peleistä huolta.
  • On otettu kaikki mukaan ja oltu reiluja kavereita.
  • On lohdutettu, jos toista harmittaa. On pyydetty tarvittaessa aikuinen apuun.

Myös lapset voivat keksiä, mistä asioista haluaisivat kiittää toisiaan, tai esimerkiksi talon aikuisia.

Mikäli lapset tulevat aamupalalle kovin eri aikaan, puheen voi toteuttaa enemmän jutusteluna paikalla olevien lasten kanssa. Tärkeintä on muistella yhdessä ja saada kuulla kiitoksia

Muista dokumentoida! Pormestarin aamukahveja on kiva muistella myöhemminkin, dokumentoikaa siis kuvia ja esimerkiksi lasten ajatuksia ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Pormestari voi vilahtaa myös sosiaalisessa mediassa! Lisätkää julkaisunne yhteyteen ainakin tunnisteet #kulttuurikasvattaa #helsinkipäivä. Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #osallistuminenjavaikuttaminen #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn


Pikapalaute Pormestarin aamukahvit -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Sakari Röyskö