Toivekonsertti: Musiikki & mieli

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vain Juhlaviikkojen aikaan (15.8.-1.9.)
Sijainti: Sisällä tai pihalla
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: 
Valitkaa, millä tavalla toteutatte soiton (alempana erilaisia toteutustapoja). Etsikää sen mukaisesti valmiiksi löytyvät tai rakentakaa itse omat soittimet, valmistelkaa laulut tai pakatkaa mukaan kaiuttimet ja laite, jolta valitsemaanne musiikkia voi soittaa.

Voidaan soveltaa myös Retki-ketun tehtäväksi

Juhlaviikoilla 2024 järjestetään toivekonsertti, jonka Helsingin kaupunginorkesterin esittää kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Toivekonsertin kappaleita ovat toivoneet tasavallan presidentti Alexander Stubb, professori Suvi Saarikallio ja neurotieteilijä Daniel J. Levitin. Konserttia ennen bassosolisti Victor Wooten, Daniel J. Levitin ja Suvi Saarikallio kokoontuvat keskustelemaan illan teoksista sekä aiheesta Musiikki & Mieli. Keskustelua juontaa Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari


Järjestetään omia, hyvän mielen toivekonsertteja!


Ohjeet:
Kerätään lapsilta heidän omia toivekappaleitaan. Näistä voidaan koota listaa useammaksi kerraksi – ryhmän koosta riippuen, kaikkien toivekappaleita ei välttämättä ehditä kuunnella samalla kertaa.

Valitaan sopiva määrä toivekappaleita kerralla kuunneltavaksi ja keskusteltavaksi. Kuuntelun jälkeen yhdessä pohditaan, miltä kappale kuulosti ja tuntui: mitä tunteita se herätti, oliko joku kohta erityisen kiva, tunnistettiinko sieltä tiettyjä soittimia jne. Kappaletta toivonut lapsi saa aloittaa keskustelun.

Lapset saavat myös toivoa, soitetaanko heidän toivekappaleensa itse esimerkiksi ryhmän kanssa esittäen vai soitetaanko se laitteelta.

Alla esimerkkejä sovellettavaksi:

1. Soitetaan itsetehdyillä soittimilla
Oletteko tutustuneet 2023 vuoden tehtävään Ollaan orkesteri? Tehtävästä saatte vinkkejä itse tehtyjen soittimien ideointiin!

2. Säestetään valmiiksi löytyvillä soittimilla
Mitä kaikkia soittimia löytyy jo koreista ja kaapeista? Otetaan mukaan ja lähdetään vaikka pihalle soittelemaan! Kappaleet voidaan esittää itse tai soittaa nauhalta, ja säestää päälle.

3. Laulaa luikautetaan
Tässä toteutustavassa ei tarvita soittimia laisinkaan – toivekappaleet esitetään laulun voimin! Kuorolauluun voi hakea inspiraatiota Yhteen ääneen -tehtävästä.

4. Kappaleita kauittimista kuunnellen
Toivelaulut voidaan laittaa soimaan myös kaiuttimien kautta! Etsikää toivelaulut ja kannettavat laitteet valmiiksi, kuunnella voitte vaikka pihalla!

VINKKI! Tämä sopii loistavasti myös esimerkiksi yhteiseen Taiteiden yön juhlapäivän viettoon!


Muokkaa Retki-ketun tehtäväksi

Toteuttamalla toivekonsertit hieman pidemmällä lähiluonnossa, saadaan tehtävästä muokattua Retki-ketun käpälä!

Muista dokumentoida! Toivekonserteista saa ihania muistoja ryhmäporfolioon.

Sujauta someen! Kuvia ja tunnelmapaloja kannattaa jakaa myös päiväkodin sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot #pihatsoimaan.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #osallistuminenjavaikuttaminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #ilmaisunmonetmuodot #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Osallistuminen ja vaikuttaminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Tutkin ja toimin ympäristössäni


Pikapalaute Toivekonsertti: Musiikki & mieli -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?

Kuva: Jussi Hellsten