Yhteen ääneen!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin tahansa Juhlaviikkojen aikaan
Sijainti: Sisällä tai pihalla
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Valitkaa etukäteen ryhmälle tuttuja lastenlauluja ja niin halutessanne tapoja säestää näitä pianolla tai nauhalta.
Tarvikkeet: Kynä ja kaksi paperia tai kartonkia.

Tavoite: Tavoitteena on kokeilla erilaisten äänien tuottamista ja tunnelmien luomista äänen avulla. Kappaleita ja laulutyylejä yhdistelemällä ryhmä luo uudenlaista musiikkia. Yhdistelmät voivat olla hauskoja, hullunkurisia ja luovia! Vaihtuvan kuoronjohtajaleikin avulla harjoitellaan myös ryhmässä toimimista.

Tiesittekö, että suomalaisista todella moni, jopa joka kahdeskymmenes, laulaa kuorossa? Yhdessä ja yhteen ääneen laulaminen on paitsi hauskaa, myös hyvinvointia ja elämänlaatua parantavaa. On tutkimuksia siitä, että kun laulamme yhdessä, myös sydämemme alkavat sykkiä samaan tahtiin – jonkinlaista kuorotaikaa! Myös Helsingin juhlaviikoilla on vuosikymmenten aikana kuultu jos minkälaista erilaista kuoroa niin klassisen musiikin areenoilla, Huvila-teltan lavalla kuin kaupungin kaduilla ja kujilla. Löytyisikö seuraava sydämiä sykähdyttävä kuoro juuri teiltä?

Ohje:

Miettikää valmiiksi tapoja tuottaa ääntä, esimerkiksi korkea, matala, kuiskaus, suhiseva, surullinen, epävireinen, voimakas, oopperatyyli, taputukset, tömistely, iloinen, terävä, pyöreä. Tehkää toiselle paperille lista ryhmällenne tutuista lauluista, ja toiselle lista adjektiiveista/tyyleistä, joilla ääntä voi tuottaa.

Kukin halukkaista saa vuorollaan olla kuoronjohtaja. Kuoronjohtaja saa päättää kappaleen sekä tyylin, jolla laulu esitetään. Yhdistelmät voivat olla esimerkiksi:

  • Lauletaan Elefanttimarssi voimakkaasti ja jalkoja tömistellen
  • Lauletaan Piippolan Vaari oopperatyylisesti ja mää-kohdassa matkitaan lammasta
  • Lauletaan Saku Sammakko terävästi ja sihisten

Koko kappaletta ei ole pakko laulaa samalla tyylillä, vaan voi laulaa yhden säkeistön esimerkiksi hiljaisesti ja toisen säkeistön kovaa.

Aikuinen on tukena ohjaamassa leikkiä.

Muista dokumentoida! Kuoron harjoituksista saa kivoja kuvia ja videoita ryhmäportfolioon!

Sujauta someen! Kuvia ja videoita voi jakaa myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #kieltenrikasmaailma #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Kielten rikas maailma
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme

Kuva: Petri Anttila

Pikapalaute Yhteen ääneen! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?