Lippuviirit liehumaan!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vaan Juhlaviikkojen aikaan
Sijainti: Askartelu sisällä, koristelu pihalla
Kesto: Astartelun valmistelu + koristelu, sovellettavissa käytettävissä olevan ajan mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Viiriä varten tarvitsette lankaa tai narua, mehu- tai maitotölkkejä, kankaanpaloja esim. rikkinäisistä vaatteista, sakset ja rei’itin tai vastaava

Tehtävän on toteuttanut Ympäristökoulu Polku, joka on osa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusta.

Tavoite: Päästään opettelemaan kestävää koristelua! Olemassa olevan materiaalin hyödyntäminen säästää luonnonvaroja ja kehittää luovuutta. Kierrätysmateriaalien käyttö koristeluissa on hauska tapa edistää kestävää elämäntapaa ja luoda yhteistä taidetta.

Juhlatunnelmaan voi virittäytyä, vaikka tekemällä uniikin lippuviirin pihalle. Lippuviiri on helppo tehdä ja sen suunnittelussa voi päästää koko ryhmän mielikuvituksen valloilleen. Materiaaleja voi ideoida ja etsiä yhdessä lasten kanssa. Säänkestäviä ja helposti löytyviä materiaaleja ovat esimerkiksi kankaanpalat ja nestepakkauskartonki. Voitte käyttää useampaa tai vain yhtä materiaalia. Vanhoja kankaita voi pyytää myös lasten perheiltä. Oman tutun kankaan solmiminen yhteiseen koristeeseen on erityisen kivaa. Lasten on myös mukava esitellä valmista koristetta perheille.

Monenlaisia ilmaisia kankaita ja naruja voi noutaa maksutta myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen materiaalitukusta tai ilmaishuoneista. 

Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia, kuinka kauan koriste on tarkoitus pitää esillä. Otetaanko se käytön jälkeen talteen tulevaisuutta varten vai riittääkö, että se ilahduttaa kerran? Entä halutaanko osa koristeen materiaaleista purkaa lopuksi talteen uutta käyttöä varten? Jos kartonkiosat ovat pysyneet kuivina, ne on mahdollista lajitella materiaalin kierrätykseen.


Askarrellaan lippuviiri kierrätysmateriaaleista!

Tarvikkeet:

  • lankaa tai narua
  • mehu- tai maitotölkkejä
  • kankaanpaloja esim. rikkinäisistä vaatteista
  • sakset ja rei’itin tai vastaava

Ohje:

Leikatkaa rikkinäisistä vaatteista tai muista kankaanpaloista halutun mittaisia pätkiä. Solmikaa pätkät viirin pohjana toimivaan naruun pienten välimatkojen päähän toisistaan. (Tässä on hyvä tilaisuus harjoitella solmimista.)

Jos haluatte käyttää myös mehupurkkeja, huuhdelkaa ja leikatkaa ne ensin tasoiksi. Piirtäkää kartonkiin halutun kokoisten kolmioiden ääriviivat leikkaamista varten. Tehkää kolmioiden yläkulmiin kaksi reikää, joista naru voidaan pujottaa. Reiän voi tehdä rei’ittimellä tai vaikka terävällä kynällä. Pujotelkaa kolmiot naruun.
Koristeellinen lippuviiri on valmis, kun halutut kangaspalat on solmittu paikoilleen ja kolmiot pujoteltu nauhaan.


Lisää askarteluohjeita ja materiaaleja varhaiskasvatukseen:

Kierrätyskeskuksen Kädentaitopalvelu Näprän askarteluoppaasta.
Ympäristökoulu Polku: materiaaleja varhaiskasvatukseen.

Muista dokumentoida! Askartelupuuhista saa hyvää sisältöä ryhmäportfolioon

Sujauta someen! Askartelusta ja koristelusta voi myös jakaa kuvia sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki #ymparistokoulupolku

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni

Kuva: Jussi Hellsten

Pikapalaute Lippuviirit liehumaan! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?