Prata om fest!

Rekommenderad tidpunkt för att genomföra uppgiften: Maj-juni, Helsingforsdagen 12.6.
Plats: Inom- eller utomhus
Längd: Kan anpassas efter eget tidsschema
Innehåller också en uppgift för Konstnärliga Räven!
Mål: Syftet med denna uppgift är att förstå betydelsen av traditioner och sedvänjor. Ni bekantar er med hur man firar i andra länder och kulturer. Samtidigt som ni inser att det inte bara finns ett enda rätt sätt att fira. Ni inser att ju fler sätt det finns att fira, desto roligare kan ni ha!
I diskussionen kan ni tala om hållbarhets- och ansvarsaspekter med beaktande av barnens ålder. Ni kan till exempel prata om det alltid är nödvändigt att paketera gåvor eller om en gåva exempelvis kunde vara en aktivitet (eller på annat sätt en immateriell gåva), vilka dekorationer som är miljövänliga och hur man kan undvika att det uppstår onödigt skräp under en fest.
Prata om festen!
Prata med barnen om hur man firar födelsedagar och berätta egna exempel. Vad har gruppens barn som tradition på sina födelsedagar eller hurdana traditioner har ni hört talas om? En vuxen kan aktivera diskussionen genom att ställa frågor och delta i den med egna exempel:
- Födelsedagssånger. Har ni sjungit födelsedagssånger? Vilka sånger känner barnen till? Mer om ämnet finns på följande webbplats Ja må han leva! Paljon onnea vaan! Joyeux anniversaire!
- Gäster. Brukar ni fira festdagar endast inom den egna familjen eller brukar ni bjuda in också andra gäster?
- Servering. Brukar ni på festdagen servera något speciellt? Kanske tårta eller andra festläckerheter?
- Dekorationer. Brukar ni använda till exempel ballonger, tårtljus, vimplar eller blommor som födelsedagsdekorationer, eller använder ni något helt annat?
- Gåvor. Brukar ni ge gåvor? Paketerar ni dem? Har ni andra traditioner då ni ger eller får en gåva? Känner ni till tanken att få eller ge immateriella gåvor?
Ni bekantar er med födelsedagstraditioner i olika kulturer!
Invånarna i Helsingfors är allt fler och allt mer mångkulturella – det innebär till exempel att allt fler Helsingforsbor ursprungligen är födda någon annanstans. Människor i olika länder kan ha sedvänjor och traditioner som inte finns någon annanstans. Man kan säga att olika länder har olika kulturer. Även födelsedagar kan firas på många olika sätt i olika kulturer.
- Finns det barn eller vuxna i er grupp eller i ert daghem vars kulturtraditioner avviker från dem vi känner till? Intervjua varandra! Som frågor kan ni använda listan i uppgift 1. Prata om festen!
- Ni kan bekanta er med födelsedagstraditioner i olika länder på internet. Ni kan börja med att titta på videon (på finska) Yle Mix – Uutisia lapsille. Miten SYNTYMÄPÄIVIÄ vietetään maailmalla?
Fundera till sist åtminstone på: var exemplen om de olika kulturernas festtraditioner bekanta eller lärde ni er något nytt? Fanns det bland exemplen något som var särskilt lustigt, trevligt eller läckert? Märkte ni att ju fler sätt vi har att fira, desto fler möjligheter har vi att ha roligt!
Konstnärliga Rävens uppgift
Ni kan diskutera diskutera immateriella gåvor som presenter med hjälp av denna tankeövning med Konstnärliga Räven:
Diskutera om födelsedagar och deras betydelse. Fundera på icke-materiella födelsedagspresenter och skriv upp dem på ett papper. Reflektera över hur det känns att ge och få en icke-materiell present.
Låt oss ge Helsingfors en immateriell födelsedagspresent!
Ni kan ge Helsingfors en immateriell födelsedagspresent genom att plantera en mångsidig kulturell blomäng på gården! Instruktioner finns här.
…
Kom ihåg att dokumentera! Ni kan gärna dokumentera barnens tankar om fester, traditioner och hållbarhetsaspekter i er grupportfölj!
Publicera i sociala medier! Fick ni fina insikter om fester och traditioner? Kommer ni på hur ni kan fira på ett miljövänligt sätt? Kan ni skapa en lista över immateriella gåvor? Dela på sociala medier foton och barnens tankar. Lägg till de här taggarna i publikationen: #kulturenuppfostrar #helsingforsdagen. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #kulturellochkommunikativkompetens #vardagskompetens #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #småbarnspedagogik #helsingfors #helsingforslärsig
Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål
* Förmåga att tänka och lära sig
* Kulturell och kommunikativ kompetens
* Vardagskompetens
Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande
* Mina många uttrycksformer
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning
Snabb respons för uppgiften Prata om fest!
Bild: Sanjaana Gavalas