Pidetään pihadisko!

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: Milloin vaan Juhlaviikkojen aikaan, voidaan toteuttaa useasti
Sijainti: Piha
Kesto: Sovellettavissa oman aikataulun mukaan
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Tarvitsette tehtävää varten laitteen ja mahdollisesti kaiuttimen, jolta musiikkia soitetaan. Mikäli haluatte syödä välipalan diskon yhteydessä, sopikaa siitä keittiön kanssa hyvissä ajoin. Paikalle on hyvä varata ainakin vettä ja mukeja.

Tavoite: Nautitaan ja iloitaan yhdessä ulkona! Tanssiminen, hyppiminen ja liikkuminen musiikin tahtiin kehittää lasten motorisia taitoja, kuten tasapainoa ja koordinaatiota. Diskossa lapset saavat myös ilmaista tunteitaan vapaasti tanssin keinoin. Harjoitellaan yhdessä tekemisen taitoja. Jokaisella on mahdollisuus osallistua yhteisen tapahtuman suunnitteluun, sisältöihin ja järjestämiseen – kokemus yhteisöllisyydestä ja omista vaikuttamismahdollisuuksista vahvistuu.

Huvilanrannassa Helsingin Hakaniemessä päästetään riemu repeämään kahtena sunnuntaina, kun maksuton Skidit-disko polkaistaan käyntiin. Oma disko voidaan järjestää myös päiväkodin pihalla!


Ohjeet:

Suunnittelu ja valmistelu
 • Suunnitelkaa pihadiskon toteutus yhdessä lasten kanssa ja kysykää heidän toiveitaan, kuten Mitä kappaleita toivotaan? Halutaanko musiikki- ja tanssileikkejä?
 • Kasataan soittolista lasten toiveiden mukaan. Mukaan voi valita myös Juhlaviikoilla kuultavia kappaleita esimerkiksi Levyraati-tehtävän soittolistalta
 • Koristelkaa yhdessä pihaa esimerkiksi värikkäillä koristeilla. Voitte hyödyntää esimerkiksi Lippuviirit liehumaan! -tehtävän askarteluohjeita.
Ohjelma ja pukeutuminen

Arjesta poikkeava pukeutuminen ja asusteet luovat diskotunnelmaa! Lapsia voidaan pyytää jo etukäteen pukeutumaan esimerkiksi erityisen värikkäästi diskopäivänä. Päiväkodille voidaan myös varata erilaisia huiveja ja muita asusteita, joita diskoilijat voivat hyödyntää.

Diskossa voi olla myös ohjeisohjelmaa, alla esimerkkejä ideoiksi ja inspiraatioksi.

 • Tanssileikkejä, voitte ideoida esimerkiksi Tanssitaan tunteita! – ja Balettipumpulit ja Töminätossut -tehtävien pohjalta
 • Musiikkileikkejä, kuten: tanssitaan musiikin soidessa. Kun aikuinen painaa musiikin ”STOP”, kaikki tanssijat pysähtyvät asentoon, johon jäivät. Musiikin palatessa, tanssi jatkuu jälleen
 • Saippuakuplien puhaltelu
 • Kasvomaalauspiste
Tarjoilut
 • Voidaanko välipala syödäkin diskon yhteydessä pihalla?
 • Etenkin hellepäivänä varatkaa juotavaa ja mukeja diskon yhteyteen
 • Diskon yhteyteen sopii loistavasti myös ravintolakoju-leikki!
Kutsut?
 • Halutaanko myös huoltajat kutsua diskoilemaan lasten noudon yhteydessä? Valmistakaa kutsut yhdessä lasten kanssa! Päivämäärän ja kellon ajan lisäksi kutsuun voidaan lisätä toivomus esimerkiksi pukeutumisesta.

Päiväkodin pihadisko on hauska ja mukaansatempaava tapa viettää yhteistä aikaa lasten kanssa. Muistakaa iloita yhdessä tanssista, musiikista ja hauskoista leikeistä!

Muista dokumentoida! Pihadiskosta saa hauskoja muistoja ryhmäportfolioon!

Sujauta someen! Diskoisia kuvia ja tunnelmia kannattaa jakaa myös sosiaalisen median kanaviinne tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #juhlaviikot #pihadisko.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #osallistuminenjavaikuttaminen #ilmaisumonetmuodot #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
*Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Ilmaisun monet muodot
* Kasvan ja kehityn

Kuva: Maija Astikainen

Pikapalaute Pidetään pihadisko! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?