Oma Helsinki-päivän juhla!

Helsinki-päivää voi varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten kanssa juhlistaa muun muassa vierailemalla jossakin näistä Helsinki-päivän tapahtumista, tai järjestämällä päiväkodille oman Helsinki-päivän! Juhlapäivän ohjelman voi rakentaa esimerkiksi Kulttuuri kasvattaa! -sivustolta löytyvien Helsinki-piäivän tehtävien avulla.


Ideoita päiväkodin Helsinki-päivän ohjelmaksi

Päivänkodin Helsinki-päivän ohjelman voi rakentaa koko talon yhteiseksi, tai ryhmien aikataulun mukaiseksi. Juhlapäivän ohjelmaan voi sisällyttää osioita Kulttuuri kasvattaa! -tehtävistä tai oman talon sisällä syntyneistä ideoista.


Päiväkodin Helsinki-päivän ohjelma voi pitää sisällään esimerkiksi:

  • Klo 8:00 Pormestarin aamukahvit. Aamupala syödään juhlatunnelmissa. Joku aikuisista esiintyy pormestarina, ja pitää päiväkodin väelle pienen puheen. Pormestarin Helsinki-päivän puheessa muistellaan mennyttä vuotta ja kiitetään pieniä helsinkiläisiä.
  • Klo 9:00 – 10:15 Toimintaa ja ulkoilua Helsinki-päivän hengessä. Muodostetaan eläviä valokuvia Helsinki-päivän vauvan kanssa yms.
  • Klo 10:15 – 11:00 Pihalounaan valmistelu. Sovitaan roolit ja vastuut etukäteen (ketkä kantavat pöydät ja tuolit, ketkä koristelevat, ketkä ovat apuna ruokailuvälineiden kanssa, tuodaanko ruoka-astiat pihalle vai haetaanko lautasella sisältä jne)
  • Klo 11:00 – 12:00 Ruokahetki taivaan alla (ohjeet) Yhteinen ruokailu pihalla pitkän pöydän äärellä. Kaikki osallistuvat ruokailun päätteeksi viemään astiat yms takaisin sisälle. Osa pöydistä jätetään ulos myöhempää varten.
  • Klo 12:00 – 14:00 Lepohetki & hiljaiset leikit.
  • Klo 14:00 – 15:00 Välipala: raparperipiirakkaa. Välipala voidaan syödä sisällä tai ulkona. Sopivassa kohdassa välipalan yhteydessä lauletaan Helsingille onnittelulaulut – niin monella kielellä kuin osataan!
  • Klo 15:00 Juhlavaa toimintaa Helsinki-päivän teemalla. Jaetaan päiväkodin kultaiset mitalit sekä julkistetaan Ihan paras! -tunnustukset. Taustalla voi soida onnittelulauluja suomeksi ja muilla kielillä.
  • Lasten haun yhteydessä myös huoltajat pääsevät nauttimaan Helsinki-päivän tunnelmasta! Tarjolla on raparperipiirakkaa ja lapset voivat esimerkiksi esitellä Ihan paras! -palkitut taulujen avulla. Mukaan annetaan valmiiksi väritetyt Helsinki-päivän raparperipiirakan ohjeet.


Helsinki-päivän ohjelmaa alueen iloksi?

Helsinki-päivänä kuka tahansa helsinkiläinen voi järjestää juhlapäivän kunniaksi toimintaa toisille helsinkiläisille. Kaupunki täyttyykin toinen toistaan kutkuttavimmista tapahtumista, niin isoista kuin pienistä. Myös päiväkoti voi järjestää tekemistä vaikkapa oman alueen asukkaille. Mitä te keksisitte?

Muista dokumentoida! Omaa Helsinki-päivän juhlaa on kiva muistella myöhemminkin, muista siis dokumentoida kuvia ja tunnelmia ryhmäportfolioonne!

Sujauta someen! Juhlahumua kannattaa ehdottomasti jakaa myös päiväkodin sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #kulttuurikasvattaa #helsinkipäivä.
Mukaan voi lisätä myös vaikkapa: #ajattelujaoppiminen #kulttuurinenosaaminenvuorovaikutusjailmaisu #itsestähuolehtiminenjaarjentaidot #digitaalinenosaaminen #osallistuminenjavaikuttaminen #kieltenrikasmaailma #ilmaisunmonetmuodot #minäjameidänyhteisömme #tutkinjatoiminympäristössäni #kasvanjakehityn #oppimisenilo #yhdessätekeminen #varhaiskasvatus #vaka #esiopetus #eskari #helsinkioppii #helsinki

Vasu- ja eops-vastaavuudet – laaja-alaiset tavoitteet:
* Ajattelu ja oppiminen
* Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja itseilmaisu
* Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
* Digitaalinen osaaminen
* Osallistuminen ja vaikuttaminen

Vasu- ja eops-vastaavuudet – oppimisen alueet:
* Kielten rikas maailma
* Ilmaisun monet muodot
* Minä ja meidän yhteisömme
* Tutkin ja toimin ympäristössäni
* Kasvan ja kehityn


Pikapalaute Oma Helsinki-päivän juhla! -tehtävästä

Mitä mieltä olitte tehtävästä?


Kuva: Petri Anttila