Ordna egen fest på Helsingforsdagen!

Ni kan fira Helsingforsdagen med barn inom småbarnspedagogiken och i förskoleåldern bland annat genom att besöka något av följande evenemang på Helsingforsdagen eller genom att på daghemmet ordna en egen Helsingforsdag! Programmet för festdagen kan ni planera till exempel med hjälp av Helsingforsdagens uppgifter som finns på webbplatsen Kultur fostrar!


Programidéer på Helsingforsdagen

Program för Helsingforsdagen kan byggas upp så att det är gemensamt för hela daghemmet eller i enlighet med gruppernas tidsscheman. I festdagens program kan ingå uppgifter ur Kulturen fostrar! eller idéer som ni själva kommit på.

Program på Helsingforsdagen kan ingå till exempel:

  • Kl. 8:00 Morgonkaffe med borgmästaren. Frukosten äts i feststämning. En vuxen uppträder som borgmästare och håller ett litet tal på daghemmet. Borgmästarens tal på Helsingforsdagen tar upp det gångna året och berömmer de små helsingforsborna.
  • Kl. 9:00–10:15 Aktiviteter och friluftsliv i Helsingforsdagens anda. Ni skapar levande bilder med Helsingforsdagens baby och så vidare.
  • Kl. 10:15–11:00 Förberedelser för middagen på gården. Ni avtalar på förhand om roller och ansvar (vem som bär ut bord och stolar, vem som dekorerar, vem som hjälper med bestick, om ni bär ut matkärlen på gården eller om ni hämtar maten inne på daghemmet och bär ut tallriken osv.)
  • Kl. 11:00–12:00 Middag under bar himmel (anvisningar här). Gemensam måltid vid ett långt bord. Efter måltiden bär alla in kärlen och annat. En del av borden kan lämnas kvar för senare behov.
  • Kl. 12:00–14:00 Vila & tysta lekar.
  • Kl. 14:00–15:00 Mellanmål: rabarberpaj. Mellanmålet kan ni äta inomhus eller utomhus. I samband med mellanmålet sjunger ni tillsammans en födelsedagssång för Helsingfors – på så många språk som ni kan!
  • Kl. 15:00 Festlig verksamhet med Helsingforsdagens tema. Ni delar ut gyllene medaljer och offentliggör utmärkelserna Allra bäst! I bakgrunden kan ni spela gratulationssånger på svenska och andra språk.

När barnen hämtas får vårdnadshavarna också njuta av Helsingforsdagens stämning! Ni bjuder på rabarberpaj och barn kan till exempel visa genom tavlor vem som fått Allra bäst!-priser! Ni ger också färdigt färglagda recept för Helsingforsdagens rabarberpaj (på finska).


Vill ni under Helsingforsdagen sprida glädje i närområdet?

På Helsingforsdagen kan vem som helst i Helsingfors ordna verksamhet för andra helsingforsare för att fira festdagen. Staden fylls av otaliga intressanta evenemang, både stora och små. Ni kan också ordna eget program till exempel för invånarna i det egna området. Vad hittar ni på?


Kom ihåg att dokumentera! Det är roligt att också senare komma ihåg er egen Helsingforsdag, kom därför ihåg att dokumentera bilder och stämningar i er grupportfölj!

Publicera i sociala medier!
Det lönar sig absolut att dela med sig av feststämningen i de sociala medierna! Använd åtminstone de här taggarna: #kulturenuppfostrar #helsingforsdagen. Man kan också lägga till t.ex. #förmågaatttänkaochlärasig #kulturellochkommunikativkompetens #vardagskompetens #digitalkompetens #förmågaattdeltaochpåverka #språkensrikavärld #minamångauttrycksformer #jagochvårgemenskap #jagutforskarminomgivning #jagväxerrörpåmigochutvecklas #småbarnspedagogik #helsingfors #helsingforslärsig

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – övergripande mål
* Förmåga att tänka och lära sig
* Kulturell och kommunikativ kompetens
* Vardagskompetens
* Digital kompetens
* Förmåga att delta och påverka

Motsvarigheter till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningsplanen – områden för lärande
* Språkens rika värld
* Mina många uttrycksformer
* Jag och vår gemenskap
* Jag utforskar min omgivning
* Jag växer, rör på mig och utvecklas


Snabb respons för uppgiften Ordna egen fest på Helsingforsdagen!

Vad tyckte ni om uppgiften?Bild: Petri Anttila